‹ Bijbel Top 10 van 2023
Een nare kant van Facebook
Gepubliceerd op 12-12-2023

Als eerste, normaal plaatsen we niet dit soort artikelen op onze weblog. Echter gezien de ernst hebben we besloten om dit toch te plaatsen en zo wereldkundig te maken.

Iedere social media platform heeft haar eigen huisregels en welke zeer goed zijn te begrijpen. Want iedere gebruiker heeft recht op een bepaalde vorm van veiligheid als men van hun platform gebruik maakt. Niemand wil geconfronteerd worden met oproepen tot misdaden, terrorisme of andere vormen van zware criminaliteit. Echter de ‘huisregels’ van Facebook zijn wat dat betreft zeer ondoorgrondelijk en velen hebben reeds ervaren dat hen een ban wordt opgelegd (i.e. worden geblokkeerd) zodra ze schijnbaar de regels van Facebook overtreden.

Zo kan het gebeuren dat een topic van iemand wordt verwijderd omdat die – zonder dat wordt aangegeven om welk topic het gaat – misleidend zou zijn. In de meeste gevallen houdt dat in dat anderen deze hebben gerapporteerd en daarom is verwijderd. De reden waarom zo’n topic wordt verwijderd kan zeer divers zijn. Zo begrepen we van anderen dat soms al een cartoon met Hamas schuilend achter kinderen een overtreding is, terwijl een Israëlische vlag met daarin een hakenkruis weer is toegestaan. Het is dan ook deze totale willekeurigheid die velen doet fronsen en vooral totaal niet begrijpen.

Want hoewel men kan discussiëren wat nog wel of niet toelaatbaar is, zijn er ook hier beslist grenzen aan te geven. Bijvoorbeeld de oproep tot genocide is in internationale wetgeving verboden, echter het blijkt dat Facebook daar weer geen problemen mee heeft. Nog frappanter wordt het als dit wordt gerapporteerd de persoon zelf plotseling een ban krijgt omdat deze rapportering in strijd met de regels van Facebook zou zijn. Dat ze weer zeer grote problemen hebben als over de gevolgen van zo’n genocide wordt gesproken en dan stellen dat dit soort topics weer niet geplaatst mogen worden en daarom verwijderen.

Zo kregen we de afgelopen tijd al meermalen de waarschuwing dat het vermelden van christenvervolging niet overeenkomt met hun regels en dat onze pagina Nieuws over Christenvervolging mogelijk gedeactiveerd zal worden. Blijkbaar mag geen aandacht worden gevraagd als christenen worden gedood, gemarteld of vervolgd, ook niet als de bron van het bericht erbij wordt gezet omdat dit blijkbaar anderen choqueert.

Minstens zo opvallend is dat een interview die we (op onze persoonlijke pagina) plaatsten en waarin wordt verteld dat Hamas op 7 oktober jl. ook moslims aanvielen als nepnieuws wordt afgedaan, terwijl wat de geïnterviewde vertelde ook nog eens met aanvullend bewijsmateriaal werd ondersteund waaruit blijkt dat het geen nepnieuws is maar dat de ‘fact checkers’ van Facebook zeer bewust hierover liegen. Bij een artikel van een deskundige kregen we een waarschuwing dat deze mogelijk hun huisregels overtreedt en blijkbaar ook niet wereldkundig mag worden gemaakt.

Verder kregen wij het afgelopen weekeind zelf zo’n blokkade opgelegd omdat wij plotseling tientallen verschillende oproepen tot vernietiging van Israël of Joden op Facebook zagen en deze rapporteerden. We kregen vervolgens een ban van onbeperkte tijd (en welke uiteindelijk 48 uur duurde) omdat zoals in de motivatie stond: “deze functie misbruikt omdat je de functie te vaak gebruikt”. En dan niet alleen voor die ene functie, maar voor bijna alle functionaliteiten van Facebook. Dit komt uiterst vreemd over omdat ons inziens juist de mogelijkheid van deze functie van rapporteren als er criminele activiteiten zijn hiervoor aanwezig is. Is het eerder vreemd dat een Facebook met al haar logeritmes dit soort criminele activiteiten niet automatisch weert. Is het nog merkwaardiger dat als iemand daar op wijst deze persoon door hen geblokkeerd wordt. Want daarmee geeft Facebook aan dat zij 1) toestaat tot oproep van genocide op haar platform en 2) daarmee doelbewust zowel de Nederlandse als internationale wetgeving aan hun laars lapt en die weloverwogen overtreedt.


Facebook - propaganda door terroristen Copyrighted

Gezien de ernst van deze situatie overwegen wij aangifte te doen tegen Facebook bij de politie wegens ondersteuning van terrorisme en het faciliteren van oproepen tot genocide en geweld.

Tevens is dit ook de aanleiding dat we nu onderzoeken naar een andere vorm van reactiemogelijkheid op onze website, omdat door deze ideologische willekeur van Facebook hun applicatie uiterst onbetrouwbaar is geworden, naast dat we geen diensten willen afnemen van een organisatie die (mogelijk) criminele activiteiten promoot.


Tags: Website

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij