De verkiezing van de gemeente
paragraaf 34 uit het Kirchliche Dogmatik, vertaald en bezorgd door Wessel H. ten Boom
Auteur: Karl Barth

Samenvatting

Karl Barths klassieke en omstreden tekst over kerk en Israël, 'De verkiezing van de gemeente', herinnert ons eraan dat over Israël alleen in solidariteit en kritiek kan worden gesproken.

In 1942, tijdens de nazi-heerschappij in het verdeeld Europa, verscheen Karl Barths paragraaf 'De verkiezing van de gemeente'. Het is Barths klassieke tekst geworden over Israël en de kerk, waarin hij zijn dogmatische passages afwisselt met een voortgaande exegese van Romeinen 9-11, Paulus' beroemde hoofdstukken over de uitverkiezing van Israël.
Dit boek biedt een vertaling van deze nog nooit eerder vertaalde paragraaf en een toelichting aan de hand van rijke annotaties. Maar het schuwt ook de vragen niet die Barths negatieve spreken over Israël en de Joden 70 jaar na Auschwitz oproept. Hoe is dit te rijmen met de solidariteit van de kerk met Israël waar Barth tegelijk nadrukkelijk voor pleit?
Paragraaf 34 uit Barths 'Kirchliche Dogmatik' plaatst de lezer opnieuw voor de vraag naar Gods blijvende uitverkiezing van Israël.

Dr. Wessel ten Boom (1959) is theoloog en emeritus predikant. Hij publiceerde 'Alleen God kan spreken. Een inleiding op het werk van Friedrich-Wilhelm Marquardt' en twee studies over Augustinus' spreken over de Joden. Hij is tevens redactiesecretaris van 'In de Waagschaal. Tijdschrift voor theologie, cultuur en politiek'.

Recensie

Nog geen recensies

Boekinformatie

Titel De verkiezing van de gemeente paragraaf 34 uit het Kirchliche Dogmatik, vertaald en bezorgd door Wessel H. ten Boom
Auteur Karl Barth
Uitgever Boekencentrum B.V.
Jaar Verschenen 2016
Taal nl
Pagina's pp. 192
ISBN139789023970644
Onderwerp Israël (doorverwijspagina), Israël (staat)

Bestellen

Klik op het logo om te bestellen!