David en Salomo
Archeologen ontrafelen een mythe

Samenvatting

Met David Salomo werpen Finkelstein en Silberman " bekende auteurs van De bijbel als mythe " nieuw licht op de vroege geschiedenis van Israel en de evolutie van de Bijbel. Op basis van spectaculaire nieuwe archeologische vondsten komen zij tot verrassende inzichten over de bijbelse figuren David (herder, soldaat en door God beschermde koning) en zijn zoon Salomo (vooraanstaand bouwheer, wijze rechter en heerser over een uitgestrekt rijk) die in de loop der tijd zijn uitgegroeid tot modellen van verlicht leiderschap. Het is zeer goed mogelijk dat David en Salomo echt hebben bestaan, maar de vondsten tonen dat de realiteit waarin zij leefden heel anders was dan de overdreven pracht en praal waarover de Bijbel spreekt. Zo bewijzen de auteurs bijvoorbeeld overtuigend dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat David ooit meer gebied veroverde dan op twee dagen afstand van het midden van Judea, en dat het Jeruzalem van Salomo groot noch indrukwekkend was. Finkelstein en Silberman willen laten zien hoe de bijbelse legenden over David en Salomo zich hebben ontwikkeld en welke belangrijke rol zij hebben gespeeld in de vorming van de westerse religieuze en politieke traditie..

Neil Asher Silberman is historicus en schrijver. Hij werkte voor de Guggenheim Foundation, studeerde af aan de Wesleyan University, volgde een opleiding archeologie van het Midden-Oosten aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem en ook volgde hij een opleiding klassieke Arabische literatuur aan de Yale University.

Israel Finkelstein is een wereldwijd gerespecteerd archeoloog en schrijver van een groot aantal boeken. Hij is als hoogleraar verbonden aan de universiteit in Tel Aviv. Momenteel geeft hij mede leiding aan een belangrijke opgraving in Megiddo in het Noorden van Israel.

Recensie

Nog geen recensies

Boekinformatie

Titel David en Salomo Archeologen ontrafelen een mythe
Auteur Israël Finkelstein, Neil Asher Silberman
Uitgever Synthese
Jaar Verschenen 2010
Taal nl
Pagina's pp. 335
ISBN139789062710270
Onderwerp Archeologie, David (koning), Salomo (koning)

Bestellen

Klik op het logo om te bestellen!


Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!