Een spijker aan de brug

Samenvatting

In ‘Een Spijker aan de Brug’ staat auteur Kees Sybrandi stil bij de motivatie voor het herstelwerk aan Joodse begraafplaatsen. Hij beschrijft onder meer de diepe verootmoediging die hieraan voorafging en de gebedsreizen naar Oost-Europa in de jaren zeventig. Het kamp Auschwitz, het Joodse ghetto van Warschau, de talrijke executies in Podhorodce en de pogrom van Kielce, een uiterst onrustwekkende gebeurtenis op 4 juli 1946, 14 maanden na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze geheel herziene tweede druk is aangevuld met veel foto’s en hoe het werk zich in de laatste jaren ontwikkeld heeft.

Het werk ‘met de handen’ begon in Warschau en werd in 1984 gestart in Nederland. Jaarlijks wordt er in de zomermaanden door meer dan 100 mensen een week op een of meerdere door de Joodse autoriteiten aangewezen begraafplaatsen gewerkt. Inmiddels zijn er al meer 100 Joodse begraafplaatsen hersteld.

De Joodse kunstenaar Marc de Klijn is evenals de auteur en de vele ‘vrijwillige handen’ diep geraakt door het werk. Hij tekende de prachtige aquarellen die het boekje treffend illustreren, naast sprekende foto’s uit het veld.

Recensie

Nog geen recensies

Boekinformatie

Titel Een spijker aan de brug
Auteur ds. Kees Sybrandi
Uitgever Scholten Uitgeverij
Jaar Verschenen 2015
Taal nl
Pagina's pp. 84
ISBN139789079859252
Onderwerp Graf, Begraafplaats, Joden (Nederland)

Bestellen

Klik op het logo om te bestellen!


Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!