Het boek Job in vorm
een literaire vertaling met toelichtingen

Samenvatting

Het boek Job is het enige dichtwerk van lange adem in de Bijbel. De man Job wordt aan een gruwelijke test onderworpen, waardoor hij alles verliest, tot zijn gezondheid aan toe. De veertig gedichten vormen een debat waarin we zes stemmen horen over een klassiek vraagstuk: het lijden van de onschuldige. Job protesteert fel en verdedigt zijn onschuld hartstochtelijk. Zijn gevecht is van alle tijden: blijft integriteit die niet uit is op beloning ook mogelijk onder de zwaarste druk?

Jan Fokkelman maakt de weerbarstige poëzie van het boek Job toegankelijk door zijn bijdetijdse vertaling, met inleiding en uitvoerige toelichtingen. Zijn weergave is een wereldprimeur: de gedichten zijn nu in de strofische vorm gezet die van de dichter zelf komt en die nog in geen enkele Bijbelvertaling is toegepast.

Recensie(s)

Het bijbelboek Job gaat over het lijden, over onschuldig lijden. Job staat maatschappelijk hoog in aanzien. Ook in moreel opzicht is hij een hoogstaand mens. De bijbel noemt hem rechtvaardig. Desondanks overkomen Job de meest verschrikkelijke dingen. Armoede, tegenslagen, ziekte en dood (van zijn kinderen) zijn zijn deel. Hoe kan God dat toelaten als hij een goede God is? Zijn vrienden proberen die rampen te verklaren uit Jobs eigen schuld, maar Job houdt vast aan Gods rechtvaardigheid. Hij blijft daarop vertrouwen. Jan Fokkelman heeft een prachtige literaire vertaling van dit bijbelboek gemaakt, waarbij hij rekening houdt met de poetische structuur van dit grote gedicht, bestaande uit 1005 verzen. Fokkelman is gespecialiseerd in de bijbelse poezie, waarvan hij met name de structuur geanalyseerd heeft. In zijn inleiding legt hij uit hoe halfverzen en strofes hun rol spelen in het geheel van het gedicht. Het boek is gebonden uitgegeven, bevat registers en een uitvoerige toelichting. Geschikt voor hen die zich uitvoerig willen verdiepen in de bijbelse poezie en voor gewone poezieliefhebbers.

C. Bergstrom

Recensie

Nog geen recensies

Boekinformatie

Titel Het boek Job in vorm een literaire vertaling met toelichtingen
Auteur Jan P. Fokkelman
Uitgever Boom uitgevers Amsterdam
Jaar Verschenen 2009
Taal nl
Pagina's pp. 274
ISBN139789085067979
Onderwerp Job (boek)

Bestellen

Klik op het logo om te bestellen!