Op zoek naar ...
de gecompliceerde relatie tussen archeologie en de Bijbel

Samenvatting

Voor veel mensen is het duidelijk: de geschiedenis van het Oude Israël wordt verteld in de Bijbel. Deze verhalen zouden opgetekend staan in historische archieven of eeuwenlang zijn doorverteld.
In werkelijkheid wordt er al vanaf de 19e eeuw getwijfeld aan de historische betrouwbaarheid van veel bijbelverhalen. Er zijn talloze boeken en websites die zeggen dat archeologische vondsten de Bijbel bevestigen. De kritische noot van het moderne wetenschappelijk onderzoek klinkt minder helder door.
Dit boek is bedoeld om in deze lacune te voorzien. Het gaat in op de vaak moeizame en gecompliceerde relatie tussen archeologie en bijbelverhalen. Maar dit is geen boek over `bijbelse archeologie'. De archeologie wordt niet gebruikt om bijbelverhalen te illustreren, laat staan om aan te tonen dat de Bijbel `toch gelijk heeft'.
De auteur is archeologe, gepromoveerd op de geschiedenis van Jeruzalem en auteur van verschillende boeken. Ze heeft jarenlang archeologisch onderzoek gedaan in Jordanië, Syrië en Libanon. Aan de HOVO in Leiden geeft ze al meer dan tien jaar cursussen over `archeologie en de Bijbel'.

Recensie(s)
Binnen de wetenschappelijke wereld bestaat een jarenlange strijd over de vraag in hoeverre de Bijbel historisch gezien betrouwbaar is, waarbij de archeologie een belangrijke rol speelt. Voor de één dient het archeologisch onderzoek in het Heilige Land om het gelijk van de Bijbel te bewijzen, voor de ander juist om het onhistorische karakter van Bijbelverhalen aan te tonen. De auteur is een ervaren archeologe, die uitstekend op de hoogte is van wat op dit gebied speelt. Zij heeft ook veel didactische ervaring opgedaan aan de HOVO in Leiden, waardoor zij ingewikkelde kwesties helder uit de doeken kan doen. Zij neemt geen extreme standpunten in en laat verschillende opties open. Vaktermen worden uitgelegd en de schrijfstijl is aangenaam. Daardoor is dit boek een uitstekende inleiding om de gecompliceerde relatie tussen archeologie en de Bijbel (de ondertitel van het boek) beter te verstaan. Met illustraties in zwart-wit en een literatuuropgave. Zowel voor wie in archeologie als in de Bijbel geïnteresseerd is, is dit in eigen beheer uitgegeven boek zeer aan te bevelen. Interessante aanvulling op het terrein van de popularisering van de resultaten van de Bijbelwetenschap en de archeologie.

Prof. dr. K.A.D. Smelik

Recensie

Nog geen recensies

Boekinformatie

Titel Op zoek naar ... de gecompliceerde relatie tussen archeologie en de Bijbel
Auteur Margreet L. Steiner
Uitgever Mijnbestseller.Nl
Jaar Verschenen 2016
Taal nl
Pagina's pp. 175
ISBN139789462543621
Onderwerp Archeologie

Bestellen

Klik op het logo om te bestellen!


Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!