Waar haalden de gnostici hun wijsheid vandaan?
over de bronnen, de doelgroep en de tegenstanders van de gnostische beweging

Samenvatting

 Waar haalden gnostici hun wijsheid vandaan? Wat bezielde hen? Wat zijn typische kenmerken van het gnostisch gedachtegoed? Hoe is gnostiek ontstaan en bestaat gnostiek tegenwoordig nog? Dat zijn vragen waarop in dit boek antwoord wordt gegeven.

De aandacht voor gnostiek is zeer versterkt doordat in 1945 in Egypte een groot aantal tot dan toe onbekende vroegchristelijke teksten gevonden werd, waaronder het Evangelie van Thomas, het Evangelie van Filippus en het Geheime Boek van Johannes. Sinds de ontdekking van deze zogenoemde Nag Hammadigeschriften is de overtuiging gegroeid dat het christendom al in de eerste eeuwen van zijn bestaan een diversiteit aan stromingen moet hebben gekend. In dit boek laten deskundigen uit verschillende disciplines hun licht schijnen over uiteenlopende aspecten van deze 'gnostische' geschriften.

Recensie(s)

Een groep onderzoekers van verschillende disciplines kwam gedurende vijftien jaar vijf zaterdagen per jaar bijeen met als enig doel het bestuderen van het verschijnsel gnostiek. In deze uitgave zijn de bijdragen gebundeld over de oorsprong van de gnosis, over de aanhangers en tegenstanders van de gnosis en over de ontdekking van de Nag Hammadi-handschriften. Vooral het hoofdstuk over de cruciale rol daarbij van de Nederlandse theoloog prof. dr. G. Quispel is zeer lezenswaard. Met name de vondst van deze tot dan toe onbekende vroegchristelijke teksten in 1945, heeft de belangstelling voor de gnosis aangewakkerd. Tot deze onbekende teksten behoren het Evangelie van Thomas, het Evangelie van Filippus en Het Geheime Boek van Johannes. De teksten van de bijdragen zijn voor de lezer die onbekend is met deze materie moeilijk toegankelijk. Voor geïnteresseerde lezers die reeds bekend zijn met dit onderwerp biedt deze bundel veel boeiende en gedegen informatie. De bundel is voorzien van een zeer uitgebreid notenapparaat.

E. Mutter

Recensie

Boekinformatie

Titel Waar haalden de gnostici hun wijsheid vandaan? over de bronnen, de doelgroep en de tegenstanders van de gnostische beweging
Auteur A.P. Bos, G.P. Luttikhuizen
Uitgever Damon B.V.
Jaar Verschenen 2016
Taal nl
Pagina's pp. 316
ISBN139789463400428
Onderwerp Gnostiek

Bestellen

Klik op het logo om te bestellen!


Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!