Adam, Eva en de Duivel
kanaänitische mythen en de Bijbel

Samenvatting

Aan het bijbelse paradijsverhaal liggen Kanaänitische mythen ten grondslag. Oude kleitabletten uit Ugarit, een vergane stad in het voormalige Kanaän, bevatten een oerversie van het verhaal van Adam en Eva. Samen met andere oudoosterse mythen droegen zij bij aan de vorming van de bijbelse verhalen over schepping, paradijs en zondvloed.

De nauwe verwantschap tussen de Kanaänitische en bijbelse verhaaltradities laat zich niet alleen in de taal zien, maar ook in de gedeelde naam voor de scheppergod (El), in de beschrijving van het paradijs, de ligging van de tuin van Eden op een berg, en de val van een slechte engel in de oertijd (de val van Satan).

Hoewel de overeenkomsten groot zijn, maakten de bijbelschrijvers hun eigen, scherpe keuzes. In de bijbelse tekst wordt de mens zelf verantwoordelijk voor de keuze tussen goed en kwaad. Niet langer is de mens een speelbal van de goden. Adam, Eva en de Duivel toont de fascinerende overeenkomsten en verschillen.

Dr. MARJO KORPEL is universitair hoofddocent Oude Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit, vestiging Groningen.
Prof. dr. JOHANNES DE MOOR is emeritus hoogleraar Semitische Talen en Culturen aan de Protestantse Theologische Universiteit.
Korpel en De Moor schreven eerder het veelgeprezen DE ZWIJGENDE GOD.

Recensie

Nog geen recensies

Boekinformatie

Titel Adam, Eva en de Duivel kanaänitische mythen en de Bijbel
Auteur Marjo C.A. Korpel
Uitgever Skandalon Uitgeverij B.V.
Jaar Verschenen 2016
Taal Nederlands
Pagina's pp. 352
ISBN139789492183293
Onderwerp Adam (persoon), Eva, Schepping

Bestellen

Klik op het logo om te bestellen!


Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!