Moerbeiboom
συκάμινος G4807 "moerbeiboom, morus nigra", בָּכָא H1056 "balsemstruiken , moerbezienbomen, dal van Baca", בָּכָא H1057 "balsemstruiken , moerbezienbomen, Moerbeiboom",

Met de baca wordt niet de moerbeiboom, maar de mastiekboom bedoeld.

Inhoud

 

 


Botanie

Taxonomische indeling
  • Rijk: Plantae (Planten)
    • Superdivisie: Spermatophyta
      • Divisie: Angiospermae

De bloei is in mei-juni. De geelgroene bloemen zijn weinig opvallend. De bloemen zijn eenslachtig en klein. De mannelijke staan in ronde katjes en vallen na de bloei af. De vrouwelijke staan in min of meer verlengde katjes.

De vruchten zijn verzamelvruchten (schijnvruchten) en lijken op een grote framboos of braam, maar zijn 2 á 3 cm langer. Ze zitten vast aan een korte steel en worden gevormd door een bloemdek van schutbladeren dat na de bloei vlezig wordt en rijpt van juli tot september. Ze zijn eerst groen, kleuren dan rood en worden bij volledige rijpheid zwart. De smaak van een rijpe moerbei is uitzonderlijk zuurzoet en aromatisch. De vruchten zijn zeer zacht zodat bij de minste aanraking ze hun sap verliezen en op vingers en kleren rode vlekken achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn.

De moerbeiboom kan 5 tot 10 meter hoog worden. De moerbeiboom is in rust winterhard tot -20 graden Celsius. Bij late nachtvorst is schade aan de boom mogelijk.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!