Exorcisme

Zie ook: Bezetenheid, Demonen, Occultisme,

Exorcisme (Grieks ἐξορκιζειν "bezweren") of duiveluitbanning is het uitdrijven van demonen.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel wordt hier meermalen over gesproken (Mattheus 7:22; 8:16; 9:33; etc.; zie hier voor een vollediger overzicht). Niet altijd blijkt dat bij een eerste keer de demonen weggaan, zo lezen we van een jongen die bezeten is (Luk. 9:39) en waarvan de vader zegt dat het de discipelen van Jezus niet gelukt was om de demonen te verjagen (Luk. 9:40).


Jodendom

Bij de Dode Zee-rollen zijn diverse manuscripten gevonden met formules die men kon uitspreken bij exorcisme (bv. 11Q5, 11Q11). De christelijke Origines maakt gewag van Joden die getalenteerd zijn in het uitdrijven van demonen (Against Celsus, boek 4). Veelal reciteert men Psalm 91, welke in de Talmoed "lied voor de bezetenen" wordt genoemd.

Christendom

Bevrijdingspastoraat

De laatste tijd wordt vaak de term "bevrijdingspastoraat" gebruikt. Een definitie van Jan Minderhout is “Bevrijdingspastoraat is een bijzondere vorm van pastorale hulpverlening voor mensen met blokkades in hun geloofsleven. Je kunt bijvoorbeeld stoorzenders bij het bidden of Bijbellezen ervaren. Of last hebben van angsten, negatieve gedachten of zondige patronen waar je niet vanaf komt. Tijdens een bevrijdingsgebed kunnen er eventueel ook demonen, die deze blokkades veroorzaken, in de naam van Jezus worden weggestuurd. Zo word je vrij om God te dienen zonder al die onnodige ballast.” (EOMagazine, Vijf  vragen over bevrijdingspastoraat), terwijl Kees Heijstek als definitie geeft "Bevrijdingspastoraat gaat niet over demonen, maar over het helpen van broeders en zusters in de Heer om hun gebondenheid te overwinnen en om te zetten in geestelijk vrijheid en overwinning in Christus" (St. Promise, Bevrijdingspastoraat). Waarbij we ons moeten afvragen van welke "gebondenheid" men verlost moet worden als er geen sprake is van demonen.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!