Vingers (zes)

Zie ook: Hand (lichaamsdeel), Lichaam (mens), Vinger (lichaamsdeel),

Het hebben van zes of meer vingers wordt tegenwoordig polydactylie genoemd. Ten tijde van de Romeinen werd het sedigiti genoemd.

Inhoud

Bijbel

Ook in de Bijbel wordt dit fenomeen beschreven en wel bij de broer van Goliath in 2 Samuel 21 vers 20 en 1 Kronieken 20 vers 6. Of anderen in die familie ook hiermee behept waren wordt niet vermeld, het is echter wel opmerkelijk dat naast deze afwijking er ook sprake is van gigantisme.


Beschrijving

In de moderne wetenschap wordt dit fenomeen aangeduid als polydactylie, van poly 'meer' en dactylo 'vinger' en is een relatief veel voorkomend verschijnsel. Op de gehele wereldbevolking komt dit één op 300 geboorten voor, terwijl bij de blanke bevolking dit bij één op de 3000 geboorten voorkomt.

Polydactylie ontstaat tijdens de zwangerschap rond de veertigste dag. Soms heeft het te maken met een syndroom waarin ook andere aangeboren afwijkingen voorkomen. Om die reden komt het verschijnsel in sommige families vaker voor dan bij anderen, zo is een bekend verschijnsel bij de Amish-gemeenschap.


Geschiedenis

Sedigiti is de benaming die de oude Romeinen gaven aan het hebben van meer dan vijf vingers of tenen aan elke hand of voet. Zo leden volgens Plinius (Natural History, xi. 43), zowel de dochters van Horatius als de dichter Volcatius aan deze afwijking.


Aangemaakt 21 oktober 2005


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!