Duif
περιστερά G4058 "duif", τρυγών G5167 "tortelduif", יוֹנָה H3123 "duif", תּוֹר H8449 "tortelduif",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Vogels,

Duiven (Columbidae, Hebreeuws יוֹנָה H3123, Grieks περιστερά G4058) vormen een familie van meestal middelgrote, compact gebouwde vogels met volle, ronde borst en kleine kop. Ze hebben een snelle, meestal rechtlijnige vlucht. Ze kunnen in tegenstelling tot andere vogels water met de snavel opzuigen. De jonge duiven worden met duivenmelk uit de krop gevoerd.

Inhoud

Bijbel

De algemene benaming voor duif is in het Hebreeuws yônâ (יוֹנָה H3123) en in het Grieks peristera (περιστερά G4058). Daarnaast is in het Hebreeuws voor de tortelduif de benaming tôr (תּוֹר H8449) en is het Grieks trygōn (τρυγών G5167).

Oude Testament

De duif werd als tweede vogel uit de ark gelaten (Gen. 8:8ev.).

Het offeren van duiven

In de Bijbel lezen we regelmatig over het brengen van offers en één van deze offers was het brengen van een brandoffer. Hierbij mochten de armen een duif offeren. Opvallend is dat men altijd mocht kiezen tussen een tortelduif of een gewone duif, de vermoedelijke reden is dat de tortelduiven trekvogels zijn en niet het gehele jaar voorhanden waren.

Hoe het brengen van een duivenoffer te werk ging kunnen we lezen in het eerste hoofdstuk van Leviticus. Helaas wordt in de meeste moderne vertalingen geen correct beeld weergegeven en wordt gesteld dat de priester de kop van de vogel moest afknijpen of de nek moet omdraaien. In de Statenvertaling lezen we dat de priester van de duif zijn hoofd met zijn nagel splijten. (Lev. 1:15). In sommige joodse verklaringen lezen we dan ook dat de desbetreffende priester de nagel van zijn duim liet groeien en met deze de kop van de duif eraf sneed. Dit klinkt wreed, maar dit is een van de meest pijnloze manieren om een duif te doden.


Beschrijving

Duiven kunnen snelheden behalen van 100 km/uur (zie dit filmpje van een duif op de snelweg).

Nest

De nesten van duiven zijn vaak zeer rommelig gemaakt van enkele takjes en die nogal eens op de grond willen vallen. Over het algemeen zijn de nesten vrij hoog in bomen of rotsen (cf. Hoogl. 2:14) gemaakt. Pas als er een tweede ei in het nest ligt zal de duif erop gaan broeden. Verder kunnen er tot drie legsels per jaar plaatsvinden, waarbij de latere legsels meestal meer succes hebben. Het broeden duurt ongeveer 16 dagen en na het uitkomen van de eieren zitten de jongen ongeveer 28 dagen op het nest voor ze uitvliegen.

Verspreiding

In Israël komen de volgende soorten duiven voor: rotsduif (Columba livia), holenduif (Columba oenas), houtduif (Columba palumbus), zomertortel of tortelduif (Streptopelia turtur), Oosterse tortel (Streptopelia orientalis), Turkse tortel (Streptopelia decaocto), izabeltortel (Streptopelia roseogrisea), palmtortel (Spilopelia senegalensis) en de maskerduif (Oena capensis).


Aangemaakt 5 november 2005, laatst gewijzigd 21 november 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!