Abisag
אֲבִישַׁג H49 "Abisag, Abishag",

Zie ook: Beeldbank, David (koning), Personen, Namen,

Abisag (Hebreeuws אֲבִישַׁג H49), de laatste vrouw van koning David.

Inhoud

Bijbel

Laatste concubine van David, kwam uit Sunem (1 Kon. 1:3). Ze was een ongetrouwd meisje, die werd gekozen als sōkhenet H5532 om koning David te dienen. De term komt uit een wortel skn, "bij te wonen om", "zorgen", en het zelfstandig naamwoord wordt toegepast als functie van hoge ambtenaren (Jes. 22:15), de rol van Abisag was van een lagere status. Ze diende als bed metgezel van David, in de hoop dat haar frisse schoonheid wat warmte de oude man zou geven (1 Kon. 1:1-4, 15), en als zijn huishoudster.

De vermelding dat "de koning bekende ze niet" (1 Kon. 1:4) dient minder om de ouderdom van David te beschrijven dan aan het publiek te informeren dat er geen andere rechthebbenden op Davids troon zijn dan Salomo en Adonia. Toen Salomo koning werd en Adonia's  leven had gespaard, hoewel hij wist dat hij een gevaarlijke rivaal was, vroeg Bath-Sheba, Salomo's moeder, om te bemiddelen namens Adonia om zo toestemming te krijgen om te trouwen met Abisag. Salomo begreep direct dat dit verzoek om de concubine van de voormalige koning als een aanval op de troon (zie 2 Sam. 12:8, 16:20-23) en doodde Adonia om die reden (1 Kon. 2:13-25).

Sommigen zien in Abisag, die wordt beschreven als "zeer knap" (1 Kon. 1:4, cf. schoonheid vrouwen), de Sulammitische uit Hooglied (waarbij Sulammitische als hetzelfde wordt gezien als Sunamitische)


Terminologie

Abisag אֲבִישַׁג, betekenis "mijn vader is een zwerver" of "mijn vader is een blunderaar";


Koop nu