Christusdoorn Jujube
אָטָד H329 "dorens, doornstruik, Doornen-dorsvloer, doornbos, doornenbos",

Zie ook: Beeldbank, Pasen (flora), Planten / Flora,

De Christusdoorn Jujube (Ziziphus spina-christi) is een plantensoort uit het geslacht Ziziphus, behorend tot de wegedoornfamilie (Rhamnaceae).

Inhoud

Bijbel

Koning der bomen

De doornbos welke genoemd wordt in de fabel van de koning der bomen (Richt. 9:7-15) is volgens Zohary de Ziziphus spina-christi (M. Zohary, p. 154). Deze fabel, door Jotham verteld op de berg Gerizim, toen hij hoorde dat de bevolking van Sichem en Millo Abimelech tot koning (de eerste koning in Israël) hadden gekroond, heeft een zeer ironische inhoud. Niet de olijfboom, vijgenboom of de druif (wijnstok), die de meest waardevolle producten (olie, vijgen en wijn) voortbrachten van Israël en waarmee de edelen en nobelen van de bevolking werden bedoeld, wilden hun leiders zijn, dus vroegen ze het aan de prikkelige doornstruik, die nergens goed voor was, of die koning wilde zijn. Met deze doornstruik werd Abimelech bedoeld, die kort daar voren al zijn broers had vermoord. Hoe ironisch is de opmerking “vertrouwt u onder mijn schaduw” van deze doornstruik. De doornstruik heeft alleen maar doornen en is absoluut niet geschikt om onder te schuilen tegen de felle zon, het is dan ook een vergelijking met een waardeloos iemand van wie men alleen maar schade kan aanrichten. Dit blijkt dan ook uit de dreigrede daarna als men hem niet wil volgen, “maar indien niet, zo ga vuur uit den doornbos, en vertere de cederen van den Libanon.” De doornstruik vat immers snel vlam (Ex. 22:6) en zou op deze manier de ceder, de grootste en meest nobele boom, bedreigen.

Doornenkroon van Jezus

Een van de vragen die vaak wordt gesteld is, van welke plant of struik is de doornenkroon van Christus gemaakt. Verschillende planten komen hiervoor in aanmerking, echter volgens de christelijke traditie zou het gaan om de Ziziphus spina-christide jujube, of ook wel de Christusdoorn genoemd. En inderdaad groeit de plant nog op de oostelijke gedeeltes van de berg Moria (= de tempelberg).
Botanie

Taxonomische indeling
 • Rijk: Plantae (Planten)
  • Superdivisie: Spermatophyta
   • Divisie: Angiospermae
    • Klasse: Dicotyledoneae
     • Family Rhamnaceae
      • Geslacht: Ziziphus
       • Soort: Ziziphus spina-christi (L.) Desf. (Jujube, Christusdoorn)

De Christusdoorn is een struik die 10 meter hoog kan worden en dan met zijn vele bladeren voor schaduw kan zorgen. Aan het begin van de 3-5 cm lange bladeren zitten de doornen welke 2-4 cm lang zijn. De bloemen zijn tweeslachtig en geel-groen. De gele vruchten hebben de grootte van kersen en zijn goed eetbaar. Gecultiveerd draagt het prima fruit en er zijn variëteiten zonder doornen.

Verspreidingsgebied

De meest bekende en ook oudste jujube struik bevind zich in de buurt van Ein Hatzeva in de Arava Vallei en zou volgens sommigen 1000 jaar oud zijn, hoewel anderen ervan uitgaan dat deze struik slechts 300 jaar oud is.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!