Haas
אַרְנֶבֶת H768 "haas",

Zie ook: Dieren (onrein), Dieren / Fauna, Zoogdieren,

Europese HaasDe echte hazen (Lepus) zijn een geslacht van haasachtige dieren uit de familie der hazen en konijnen (Leporidae). De haas heeft een langwerpig lichaam, zeer lange oren en lange poten. De achterpoten zijn langer en krachtiger dan de voorpoten. Iedere poot heeft vijf tenen en behaarde zoolkussens.

Het is met ongeveer dertig soorten het grootste geslacht uit de familie, en die tot dit geslacht behoren zijn de grootste leden uit de familie Leporidae. Tot het geslacht behoren onder andere de Europese haas (Lepus europaeus) en de Kaapse haas (Lepus capensis), welke beiden in Israël voorkomen.

Inhoud

Bijbel

De haas (אַרְנֶבֶת 'arnebeth) wordt tweemaal in het Oude Testament genoemd als een onrein dier (Lev. 11:6; Deut. 14:7). Lange tijd heeft men gedacht dat de Bijbel hier foutief de opmerking maakte "want hij herkauwt wel, maar verdeelt den klauw niet". Uit onderzoek is echter gebleken dat een haas wel degelijk zijn voedsel twee keer kauwt. Niet op de manier van een koe of een schaap, maar door reïngestie: hij eet regelmatig zijn eigen uitwerpselen op en kauwt zijn voedsel dus nog een keer (B. Hobrink, p. 15, 100-102).


Verspreidingsgebied

Hazen komen van nature voor in bijna geheel Europa, Azië, Afrika en in Noord-Amerika zuidwaarts tot Mexico. In Australië, Nieuw-Zeeland en Argentinië leven uitgezette Europese hazen. De meeste soorten leven op open terrein, zoals woestijnen, grasvlakten en toendra's. Er zijn ook soorten die bij voorkeur in bossen leven, zoals de Amerikaanse haas.

In Israël komen de Europese haas (Lepus europaeus) en de Kaapse haas (Lepus capensis) voor.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!