Zeestromen

Zie ook: Zee,

ZeestromenZeestromen zijn continue bewegingen van het oceaanwater, voor het grootste deel veroorzaakt door de energie van de zon. Deze stromen vormen een complex en veranderlijk verschijnsel. Ze worden onderscheiden van de getijdestromen die een cyclisch karakter hebben. De fenomenen worden beschreven door de fysische oceanografie. Binnen de oceanen bevinden zich hoofdcirculaties die bestaan uit meerdere stromen. De hoofdcirculaties staan met elkaar in verbinding met een wereldwijde transportband, de thermohaliene circulatie. Dit is een combinatie van zeestromingen aan de oppervlakte, onderzeese stromingen, en opwellingen die samen de algemene circulatie vormen die het warmtetransport over de aarde verzorgt.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel wordt gesproken van "paden der zeeën" (Ps. 8:9), sommigen gaan er vanuit dat hier sprake is van zeestromen.


Geschiedenis

Toen de beroemde oceanograaf M.F. Maury (1806-1873) ziek op bed lag, las zijn zoon de passage uit Psalm 8:9 voor: De vissen der zee en al wat haar paden doorkruist… de woorden "paden der zee" vielen hem op en hij zei de beroemde woorden "Als God zegt dat er paden in de zee zijn, dan zal ik ze vinden als ik weer beter ben!". In 1855 schreef hij zoals beloofd een boek (The physical geography of the sea, 1855) over de stromingen van water en wind in alle oceanen van de wereld (Diana Fontaine Corbin, p. 7-8), tegenwoordig wordt hij de 'vader van de oceanografie' genoemd.

Critici hebben vaak hem ten laste gelegd dat hij de Bijbel oneigenlijk gebruikte, zijn weerwoord hierop was:

I have been blamed by men of science, both in this country and in England, for quoting the Bible in confirmation of the doctrines of physical geography. The Bible, they say, was not written for scientific purposes, and is therefore no authority in matters of science. I beg pardon! The Bible is authority for everything it touches. What would you think of an historian who should refuse to consult historical records of the Bible, because the Bible was not written for the purposes of history? The Bible is true and science is true. (Charles Lee Lewis (1927), Matthew Fontaine Maury: The Pathfinder of the Seas (Annapolis, MD: United States Naval Institute, 1969 reprint by AMS Press, New York), p. 99)

Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!