Winter
παραχειμάζω G3914 "overwinteren", παραχειμασία G3915 "overwintering", χειμών G5494 "winter", חֹרֶף H2779 "winter, winterhuis, winterpaleis", סְתָו H5638 "regenseizoen, winter",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Seizoenen, Zomer,

Winter (Hebreeuws חֹרֶף H2779, Grieks χειμών G5494), is het koudste jaargetijde welke officieel op het noordelijk halfrond van 21 december tot 21 maart duurt.

Inhoud

Bijbel

In de winter zijn de temperaturen behoorlijk lager dan in de zomer. Afhankelijk van de locatie zijn deze temperaturen in Israël nogal verschillend. Zo is de gemiddelde temperatuur aan de kust 13° C., terwijl deze meer binnenlands, in het Jordaandal gemiddeld 15° C. is. Daarnaast is de temperatuur in het noorden op de Golan vlakte weer een stuk koeler met 8° C.

Het meest kenmerkende van de winter is de regen. In de Bijbel zien we dan ook verschillende benamingen, zoals de vroege regen, welke meestal al in oktober valt. Daarna met een tussen pose van een "droge" maand, beginnen de winterregens in december en duren tot februari. De regen die daarna nog valt in de maanden maart en april, dus tegen het einde van de winter, wordt de "late regen" genoemd.

De winterregens kunnen soms met geweld neervallen, het water stroomt via wadi's naar de lagere gebieden, daarmee alles met zich meesleurend, zoals we kunnen lezen aan het einde van de confrontatie tussen de profeet Elia en koning Achab (1 Kon. 18: 44-45). Naast deze stortbuien, kan er ook langdurige motregens vallen, die het plantenleven tot nieuw leven wekt (Ex. 34: 26-27). Afhankelijk van de locatie kan de hoeveelheid regenval behoorlijk verschillen. Zo valt in de Golan gemiddeld vijf keer zoveel als in de zuidelijke Negeb.


Laatst gewijzigd 22 december 2018