Alfabet

Zie ook: Beeldbank, Rotstekeningen, Talen,

Een alfabet is een verzameling symbolen om equivalenten van klanken in de gesproken taal schriftelijk weer te geven.

Inhoud

Geschiedenis

Voorlopers van het alfabet zijn het Akkadische spijkerschrift en het Egyptische hiërogliefenschrift welke al van voor de 4de millennium v.C. zijn. Vanuit het Egyptische hiërogliefenschrift ontwikkelde zich het Proto-Sinaïtisch (ook wel Proto-Kanaänitisch genoemd en welke afhankelijk van vroege datering op 1850 v.C. of late datering 1550 v.C. is ontwikkeld. Van hieruit ontwikkelde zich het paleo-Hebreeuws in 1400-1000 v.C., oa. de Gezer-kalender (10deeeuw v.C.) is hier een mooi voorbeeld van. Strikt genomen zijn de Semitische alfabetten een abjad, een soort schriftsysteem waarin elk symbool staat voor een medeklinker en waarbij de lezer de passende klinker moet geven.

Deze vroege schriftvormen zijn ook in rotstekeningen in het Midden-Oosten terug te vinden.

Gedurende de Babylonische ballingschap begonnen de Joden het Aramese alfabet over te nemen en is bekend als het kwadraatschrift dat we ook tegenwoordig nog in Hebreeuwse teksten terugvinden. Regelmatig zien we dat de Godsnaam, zoals in de Dode Zee-rollen, nog in paleo-Hebreeuws wordt geschreven.


Lexicografische ordening

De lexicografische ordening van een alfabet, ook wel alfabetische ordening of alfabetische rangschikking genoemd, is de standaard volgorde waarin de letter voorkomen. In een archief, woordenboek of encyclopedie worden de lemma's in alfabetische volgorde opgeslagen zodat het terugzoeken ervan vergemakkelijkt.

Voor het Latijnse alfabet (die in de Nederlandse taal wordt gebruikt), welke van links naar rechts wordt gelezen, is de volgorde:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Het Hebreeuwse alfabet, welke van rechts naar links wordt gelezen, is de volgorde:

א ב ג ד ה ו ז ח ט י ך ל ם ן ס ע ף ץ ק ר ש ת


Aangemaakt 26 december 2008, laatst gewijzigd 12 maart 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!