Procyon
שֶׂכְוִי H7907 "hart, verstand", שָׂעִיר H8163 "harig, ruw, regenbui, stofregen, geitenbok, bok, duivelen, satyrs",

Zie ook: Beeldbank, Astronomie, Sirius, Sterren,

Procyon (Canis Minoris α, Grieks Προκύων), de helderste ster van het sterrenbeeld Kleine Hond (Canis Minor).

Inhoud

Bijbel

Volgens sommige geleerden zijn er enige teksten die zouden verwijzen naar deze ster. Zo zouden de לַשְּׂעִירִ֕ם H8163 laśśə‘îrim "duivelen" in Leviticus 17:7 een verwijzing naar deze ster en Sirius zijn (RH Allen, p. 125). Anderen denken aan een passage in Job 38:36 waar de woorden, טֻחוֹת H2910 (ṭuḥwōṯ, SV "binnenste") en שֶׂכְוִי H7907 (śeḵəwî, SV "verstand") zouden verwijzen naar Sirius en Procyon (NETBible, Job 38:36). In alle genoemde verzen zijn er echter voldoende argumenten om aan te nemen dat het om iets anders gaat.


Terminologie

Het Grieks Προκύων Procyon (van πρό G4253 pró “voor” +‎ κύων G2965 kúōn “hond”), betekent net als de Latijnse benaming Antecanis "voor de hond", omdat de ster opkomt voor de hondsster Sirius (L. Ideler, p. 253).


Beschrijving

Procyon is de helderste ster van het sterrenbeeld Kleine Hond (Canis Minor).

Observatie

Procyon is gewoonlijk de achtste helderste ster aan de nachtelijke hemel, met als hoogtepunt op 14 januari middernacht. Het vormt een van de drie hoekpunten van het asterisme van de Winterdriehoek, in combinatie met de sterren Sirius en Betelgeuse (Orionis α). De beste periode voor het bekijken van Procyon in de avond is in de late winter op het noordelijk halfrond.

De ster heeft een kleurindex van 0,42 en sommigen omschrijven de kleur met een vage gele tint.

Stellair systeem

Procyon is een dubbelstersysteem met een heldere primaire component Procyon A, met een schijnbare magnitude van 0,34, en een zwakke metgezel Procyon B, met magnitude 10,7. Het paar draait om elkaar heen met een periode van 40,82 jaar langs een elliptische baan met een excentriciteit van 0,407, wat excentrieker is dan de baan van Mercurius. Het vlak van hun baan helt onder een hoek van 31,1° ten opzichte van de gezichtslijn met de aarde. De gemiddelde afstand tussen de twee sterren is 15,0 AU, iets minder dan de afstand tussen Uranus en de zon, hoewel het minimum van de excentrische baan tot 8,9 AU is en het maximum meer dan 21,0 AU is.


Astrologie

Volgens E.W. Bullinger was de Hebreeuwse benaming Verlosser (גָּאַל H1350; Jes. 59:19-20) "The brightest star, α (in the body), is named Procyon, which means REDEEMER, and it tells us that this glorious Prince is none other than the one who was slain." (E.W. Bullinger, p. 145ev.). Diverse andere schrijvers hebben sindsdien deze astrologische verklaring overgenomen. Zoals ook met alle andere verklaringen is de betekenis volledig door hem verzonnen en niet terug te vinden in astronomische teksten van Joodse oorsprong. Het is eerder uiterst verdacht om de Verlosser met een hond te vergelijken, we moeten dan ook dit soort verklaringen ten ene male afwijzen.


Aangemaakt 24 juni 2006, laatst gewijzigd 3 april 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!