Komijn
κύμινον G2951 "komijn", כַּמֹּן H3646 "komijn",

כּמּן, ϰύμινον "komijn" (Cuminum cyminum)
Inhoud

Bijbel
In de Bijbel komen we de Komijn in het Oude Testament tegen als een van de vele gewassen, terwijl we in het Nieuwe Testament deze tegenkomen als een van de kruiden die de Farizeeën vertienden.

Terminologie

Het Nederlandse "Komijn" en het Engelse cumin komt van het Latijn cuminum, welke een leenwoord is uit het Grieks kyminon [κύμινον]. De origine van het woord is verder te herleiden uit semitische talen: Aramees kamuna [ܟܡܘܢܐ], Hebreeuws kammon [כמן], Egyptisch kamnini, Akkadisch kamûnu. Moderne Semitische talen hebben vaak gelijk luidende vormen: Arabisch kamoun [كمون], modern Hebreeuws kamon [כמון] en Amharisch kemun [ከሙን]. Vermoedelijjk hebben al deze vormen een Sumerische herkomst gamun, overgeleverd vanuit het Akkadisch kamûnu.


Botanie

Komijn (Cuminum cyminum) of comino is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae).  Als we in Nederland over Komijn spreken, dan bedoelen we de zaden van een plant met lange dunne stengels die ca. 30 cm kunnen worden, met fijne diepgroene, draadachtige blaadjes en kleine lila of witte bloempjes. Komijn behoort tot de peterselie familie en wordt ook wel eens comino genoemd.
Komijn wordt ingenomen tegen spijsverteringsproblemen en helpt bij maagproblemen die migraine veroorzaken. En Komijn is goed voor de eetlust.


Verspreidingsgebied
Komijn is oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten. De plant groeit het best in een zanderige, gedraineerde bodem en in een gebied met een warm klimaat, zoals aan de kust van het Middellandse-Zeegebied, waar het kruid aangetroffen kan worden. Een warm klimaat is echter geen vereiste.


Geschiedenis
Naar een volksoverlevering zou het woord verbonden zijn met de Perzische stad "Kerman", waar de meeste Komijn werd geproduceerd. De Perzische uitdrukking "Komijn brengen naar Kerman" heeft dezelfde betekenis als in het Nederlands ""water naar de zee dragen.
Later gebruikten de Romeinen gebruikten Komijn in plaats van peper. Daarnaast gebruikten zij het in gemalen vorm als broodbeleg en in liefdesdrankjes. Zij waren er van overtuigd dat het gebruik van Komijn zorgde voor een trouwe partner.
In de middeleeuwen werd het in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en India gebruikt bij de bereiding van couscous en curry. Het meest populair is het gebruik in chili con carne. Vanaf de 16de eeuw nam de interesse in komijn af in Europa. Men vermoedt dat Karwij de plaats heeft overgenomen gezien de overeenkomsten in smaak.
Tegenwoordig neemt het gebruik weer toe, vooral in Nederland waar de Komijn verwerkt wordt in de zogeheten "komijnenkaas" (waarbij vooral de oude kaas het lekkerst is!). Daarnaast gebruikt men in Duitsland de Komijn samen met Karwij in de bekende likeur Kummel.

Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!