Koriander
גַּד H1407 "korianderzaad, koriander",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Planten / Flora,

גַּד Koriander (Coriandrum sativum L.), een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae) en de enige vertegenwoordiger uit het geslacht Coriandrum.

Inhoud

Bijbel

In het Oude Testament wordt twee keer melding gemaakt van Koriander, beide keren als vergelijking van het Manna: "Het Manna nu was als korianderzaad" (Ex. 16:31; Num. 11:7).


Terminologie

De geur van de plant zelf is niet zo aangenaam, vandaar dat men koriander soms "wantsenkruid" noemt (de reuk doet denken aan wantsen: deze kleine insecten verspreiden bij aanraking dezelfde geur).


Botanie

Taxonomische indeling
  • Rijk: Plantae (Planten)
    • Superdivisie: Spermatophyta
      • Divisie: Angiospermae
        • Klasse: Dicotyledoneae
          • Familie: Umbelliferae (Apiaceae)
            • Geslacht: Coriandrum
              • Soort: Coriandrum sativum L. (Koriander)

Koriander is een hoog aromatische eenjarige plant met een hoogte van 40 - 70 cm, die behoort tot de schermbloemigen. De stengels zijn stevig en geribd. Het blad is een tot drievoudig geveerd. Korianderblad lijkt enigszins op dat van bladpeterselie. De bloemschermen zijn wit tot roodachtig. De zaden zijn 2-6 mm groot, en zijn klein, rond, geribbeld, groenbruin.

De geur van de plant is onaangenaam omdat het stinkt naar wantsen. Dit in tegenstelling tot de smaak, want als je het verse kruid eet, dan zul je merken dat het een sterke peterseliesmaak met citroen heeft, terwijl de zaden een licht zoete, anijsachtige, licht pikant kruidige smaak heeft. Er wordt dan ook niet voor niets gezegd dat je of ervan houdt of dat je een sterke afkeer hebt. Ik denk dat de meesten die er een afkeer van hebben zich met name door de geur laten leiden.


Verspreidingsgebied
Het kruid heeft een lichte, kalkhoudende grond en een beschutte zonnige plaats nodig.


Geschiedenis

Koriander was al bij de oude Egyptenaren bekend, in oude graven zijn zaden gevonden. Ook de oude Grieken en Romeinen hebben het gebruikt. Waarschijnlijk is het door Romeinse troepen naar Midden-Europa gebracht.


Aangemaakt 3 september 2006, laatst gewijzigd 3 mei 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!