Olepa schleini
תּוֹלָע H8438 "karmozijn, scarlet, worm, crimson",

Zie ook: Beeldbank, Vlinders, Wonderboom,

De nachtvlinder Olepa schleini komt voor aan de Israëlische kust.

Inhoud

Bijbel

In Jona 4 vers 7 wordt gesproken over de Wonderboom (Ricinus communis) welke in een nacht wordt opgegeten door een worm. De meeste commentaren gaan hieraan voorbij of stellen slechts dat de Wonderboom hier bijzonder vatbaar voor is, nergens wordt in de commentaren echter gesteld om wat voor dier het ging.

De Ricinus communis is een van de meest giftige plantsoorten die in de Bijbel wordt genoemd. In de litteratuur wordt vele malen verwezen hoe deze plant gebruikt kan worden als natuurlijk gif tegen allerlei ongedierte als termieten, insecten, muizen en ratten. Het gif van 15-20 zaden is reeds dodelijk (5-6 reeds voor kinderen), dit lijkt veel maar het gaat om slechts een paar milligram!!. Lange tijd is er dan ook nooit een wormachtig dier in de buurt gezien. De vraag is dan ook lange tijd geweest wat dit voor een bijzondere worm geweest kan zijn.

Identificatie

Dr. Günter C. Müller en Prof. Yosef Schlein hebben onderzoek hier naar gedaan en ontdekten dat de nachtvlinder Olepa schleini in zeer korte tijd de metershoge ricinusstruiken kan vernietigen. Tijdens het laboratoriumonderzoek bleek dat de rups op de giftige Ricinus leven kan, lichtschuw is en alleen 's nachts eet. Zoals Müller zei, is "tot nu toe geen enkel dier bekend geweest, dat deze plant eet. ... Ik ben verrast, hoe nauwkeurig de rups in de Bijbel beschreven werd".


Terminologie

In Jona 4:7 wordt de algemene benaming תּוֹלָע H8438 tôlāʿ "worm" gegeven. In die tijd werden niet alle dieren (in hun fasen) specifiek benoemd, zoals tegenwoordig, en daarom wordt de rups van de Olepa schleini een worm genoemd.


Kenmerken


Aangemaakt 10 september 2006


Koop nu