Laurier
אֹרֶן H766 "pijnboom, olmboom, laurier",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Planten / Flora,

Laurier (Laurus nobilis L.), een struik.

Inhoud

Bijbel

Naast onder genoemde passages wordt in de WV95 de laurier ook genoemd in Ex. 30:24 en Ezech. 27:19.


Met de ארן (Jes. 44:14) in de Statenvertaling vertaald met olmboom, en pijnboom in de NBG, WV95 en GNB96, wordt volgens sommige geleerden de laurierboom (Laurus nobilis L.) bedoeld. Zij gaan er dan van uit dat de Hebreeuwse naam is afgeleid van het Akkadisch êru, waarbij de boom was geheiligd aan de god Anu. Ook bij de Grieken was de Laurier een godenboom. Het godinnetje Daphnè, de dochter van de riviergod Peneus, werd achtervolgd door Apollo. Om aan haar achtervolger te ontkomen smeekte ze om in een boom veranderd te worden. Aldus geschiedde en Apollo maakte van de bladeren van deze boom een krans en zette die op zijn hoofd. Op deze manier werd de boom in verband gebracht met roem en eer en de bladeren werden in Delphi gebruikt voor het bekransen van hun overwinnaars.
Dit gebruik werd later overgenomen door de Romeinen, bekend zijn de stripverhalen van Asterix en Obelix waarin Julius Caesar altijd met lauwerkrans wordt afgebeeld. Tegenwoordig kent Engeland zijn poet laureate, terwijl bij ons de uitdrukkingen “lauweren plukken”, "gelauwerd zijn" en "lauweren oogsten" welbekend zijn.


Ik heb een zondaar gezien, een uitbuiter, hij groeide uit als een woekerende laurier;

Psalm 37:35 (NBV)

De laurier is een struik die in zijn natuurlijke omgeving snel kan uitgroeien tot een boom van wel 15-20 meter. Op de Canarische eilanden is nog een klein gedeelte van de oorspronkelijke nevelwouden waar de laurier tierig groeit. Daar kan men rotsblokken ingeklemd door de wortels van zo een uit de kluiten gegroeide laurier zien die zo groot zijn als een kleine auto. Dat beeld moet de Psalmist voor ogen hebben gehad toen hij de “gewelddadige goddeloze” vergeleek met deze “wijd vertakte bladerrijke inheemse boom” (HSV).

Daarnaast stond de laurier vooral in de Romeinse en Griekse cultuur bekend als heilige boom van Apollo. Het is niet geheel duidelijk of dit ook zo was bij de Kanaänieten of de Filistijnen, maar het feit dat de laatsten afkomstig waren uit de Griekse archipel en de boom vooral in de Karmel voorkomt, welke een heilige plek was voor allerlei heidense godsdiensten (denk aan de Baälpriesters en Elia), geeft aan dat deze boom een goede kandidaat is voor deze tekst.


Botanie

Taxonomische indeling
  • Rijk: Plantae(Planten)
    • Superdivisie: Spermatophyta
      • Divisie: Angiospermae
        • Klasse: Dicotyledoneae

De bloemen van de Laurier zijn zacht geel.

De geurige bladeren worden tegenwoordig nog als specerij gebruikt. De olie gewonnen uit de bessen, werd toegepast bij de bestrijding van ongedierte.


Verspreidingsgebied

De plant komt oorspronkelijk uit Klein-Azië en heeft zich van daar uit verspreid langs het Middellandse-Zee gebied tot aan de Canarische eilanden toe, waar zich heden ten dage nog de enige nevelwouden van Europa bevinden en waar de Laurier welig tiert.

In Israël komt hij met name voor in de beschaduwde ravijnen en vochtige valleien van het Karmel gebergte tot en met de Hermon (Libanon gebergte).

Ook in Nederland wil de boom groeien, echter daar wordt hij niet zo groot.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!