Virgo (sterrenbeeld)

Zie ook: Astronomie, Dierenriem, Zodiak, Sterrenbeelden,

Maagd (Virgo, afkorting Vir) is een sterrenbeeld aan de hemelequator en maakt deel uit van de zodiak (dierenriem).

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel wordt het sterrenbeeld niet genoemd, maar de godin Astoreth (1 Koningen 11:5, 33), ook wel Astarte genoemd, werd op deze plek aan de sterrenhemel geplaatst (R.H. Allen, p. 463).


Astronomie

Maagd (Virgo, afkorting Vir) is een sterrenbeeld aan de hemelequator, liggende tussen rechte klimming 11u35m en 15u08m en tussen declinatie +14° -22'. De zon staat hier van 16 september tot 31 oktober.

De helderste sterren zijn:


Geschiedenis

De Griekse astronoom Ptolemaeus (~87-150) was de eerste die het sterrenbeeld catalogiseerde als Παρθένος Parthenos, waaruit later het Latijnse Virgo is ontstaan.

In de Middeleeuwen werd het sterrenbeeld door de Joden voor het eerst בְּתוּלָה H1330 Bethulah genoemd (R.H. Allen, p. 385).

Bayer publiceerde in 1603 de Uranometria, een atlas van sterren die gebaseerd was op de waarnemingen van Tycho Brahe en beschouwd wordt als de eerste moderne sterrenatlas (Linda Hall Digital Collections, Virgo, table 27).


Astrologie

In de christelijke astrologie wordt dit sterrenbeeld in verband gebracht met Maria, terwijl anderen menen dat dit sterrenbeeld een zeer belangrijke rol in de eindtijd plaatsneemt. Met name David Matson heeft dit aan het begin van de 21ste eeuw flink gepromoot en ziet een connectie met de eerste verzen van Openbaring 12 (zie blogartikelen Openbaring 12 teken (23 september 2017) en David Matson “Israël: Het Handschrift aan de hemel”) en verkondigde dat het "teken" in dit sterrenbeeld aangeeft dat de opname komt (D. Matson, Israël: Het Handschrift aan de hemel, p. 48, 51).

Omdat het sterrenbeeld niet in de Bijbel wordt genoemd, laat staan de sterren die hierin voorkomen, heeft E.W. Bullinger in zijn boek "Het Getuigenis van de Sterren" er zelf "Hebreeuwse" namen of betekenissen aan gegeven, die later door andere "christelijke" astrologen zijn overgenomen. Zo zou de ster Spica (α, alpha Virginis) "Zerah" (E.W. Bullinger, p. 41) heten wat dan volgens hem "nageslacht" betekent, Zavijah (β, beta Virginis) zou "stralende schoonheid" betekenen (E.W. Bullinger, p. 42), terwijl Vindemeatrix (ε, epsilon Virginis) de naam Mureddin "die zal heersen" kreeg (E.W. Bullinger, p. 42), weer een andere ster kreeg de naam Subilah of Subilon "hij die draagt" (E.W. Bullinger, p. 42), waarmee hij vermoedelijk Zaniah (η, eta Virginis) bedoelt. Het moge duidelijk zijn dat dit allemaal zelfverzonnen namen of betekenissen zijn en dat deze geen enkele waarde hebben.


Aangemaakt 3 februari 2007


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!