Nebu-Sarsechim
שַׂרְסְכִים H8310 "Sarsechim",

Zie ook: Beeldbank, Personen, Namen,

Sarsechim (Hebreeuws שַׂרְסְכִים H8310) of Nebu-Sarsechim (Hebreeuws נְב֞וּ שַׂר־סְכִ֣ים; Babylonisch Nabu-sharrussu-ukin), een Babylonische officier.

Inhoud

Bijbel

Wordt alleen genoemd in Jeremia 39:3 als een van de officieren die het bevel voerde bij de belegering van Jeruzalem (587 v.C.).


Geschiedenis

In juli 2007 is door Dr Michael Jursa bekend gemaakt (British Museum, pressrelease) dat er een tablet is gevonden waarop deze naam staat, de tekst van dit kleitablet is als volgt (M. Jursa,, "Nabû-šarrūssu-ukīn, rab ša-rēši, und ,,Nebusarsekim“ (Jer 39:3)" Nouvelles Assyriologiques Brèves et Utilitaires 2008-1 pp. 9-10):

1 1⁄2 MA.NA GUṦKIN šá p.d+AG-LUGAL-su-GIN
LÚ.GAL.SAG šá ina °ṦUII pARAD- dDÙ-tú
LÚ.SAG šá a-na É-sag-gíl
ú-še-bi-la pARAD-dDÙ-
ina GUB-zu šá p.d+EN-ú-sat
A-šú šá pA-a LÚ-qur-ZAG?
pna-din A-šú šá p.dmarduk-NUMUN-DÙ

Blanke ruimte

ITI.ZÍZ U4.18.KAM MU.10.KAM
dPA-NÍG.°GUB-ú-ṣu[r]
LUGAL TIN.TIRki°

Vertaling:

(Betreft) 1,5 minas (0,75 kg) van goud, het bezit van Nabu-sharrussu-ukin, de belangrijkste eunuch, dat hij via Arad-Banitu eunuch verzond naar [de tempel] Esangila: Arad-Banitu heeft [het] aan Esangila geleverd. In aanwezigheid van Bel-usat, zoon van Alpaya, de koninklijke lijfwacht, [en van] Nadin, zoon van Marduk-zer-ibni. Maand XI, dag 18, jaar 10 [van] Nebuchadnezzar, koning van Babylon.

Het tablet is gedateerd in het 10de jaar van de regering van Nebuchadnezzar, 595 v.C., twee jaar na de deportatie van Jehoiachin, koning van Juda. Het tablet werd al in 1870 in Sippor opgegraven en in 1920 door het British Museum aangeschaft.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!