Boogschutter
δεξιολάβος G1187 "speerwerper, boogschutter, slingeraar", דָּרַךְ H1869 "betreden, leiden, treden, spannen (boog), aanleggen (pijlen), den boog spannende, spannen (boog)", חֵץ H2671 "schacht, boogschutters, schutters, pijl, moordpijl, wonde", יָרָה H3384 "inschieten, leraar, afschieten, schieten, werpen, onderrichten, onderwijzen, leren", מָשַׁךְ H4900 "draw out, draw, draw along, scattered, prolonged,", קַשָּׁת H7199 "boogschutter", רַב H7228 "boogschutter",

Zie ook: Beeldbank, Boog, Soldaten,

Een boogschutter is iemand die met een boog schiet.

Inhoud

Bijbel

Naäman een Syrische boogschutter?

In de Bijbel komen we Naäman tegen als de generaal van het Aramese (SV Syrische) leger, welke niet alleen door zijn koning, maar ook door zijn soldaten zeer werd gewaardeerd. Veelal wordt alleen over zijn melaatsheid en de genezing daarvan gesproken. Josefus geeft nog een andere interessante verwijzing (Ant., VIII, xv, 5), namelijk dat hij de boogschutter was die koning Achab van Israël doodde (1 Kon. 22:34), een traditie die door de Rabbi's later werd overgenomen.

Er zijn veel kritische vragen te stellen of deze Naäman de schutter was, zoals dat het ongeloofwaardig overkomt dat een belangrijke officier als boogschutter in het leger zou functioneren. Los hiervan waren de Syrische boogschutters zeer geducht. Met hun krachtige bogen waren zij in staat om hun pijlen op honderden meters afstand op hun vijanden af te schieten. Het was dan ook niet voor niets dat zij later werden ingelijfd bij de hulptroepen van de Romeinen.

Tijdens verschillende Romeinenfestivals in Nijmegen trad ook een re-enactor op als Syrische boogschutter. Dit omdat veel van deze boogschutters dienstdeden als huurling in het Romeinse leger. Niet alleen geeft dit een goed beeld hoe zo'n Syrische boogschutter eruitzag, maar geeft ook inzicht hoe gevaarlijk zo'n soldaat was met zijn boog. De afgebeelde persoon was in staat op 150 meter afstand een multiplex bord van 2 centimeter doorboren en nog frappanter binnen een halve meter nauwkeurig te schieten.

Het moge duidelijk zijn, dat tijdens een aanval als alle vijanden relatief dicht bij elkaar stonden, zoals bij het leger van koning Achab, het altijd raak was, temeer omdat er niet één maar vele boogschutters waren. Ook is het niet verwonderlijk dat de schubben van het pantser van de koning doorboord werd, omdat die niet steviger was dan een 2 cm dikke multiplex plaat


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!