Menstruatie / Ongesteld (zijn)
ἀκάθαρτος G169 "onrein", נִדָּה H5079 "filthiness, put apart, flowers, far, separation", עֵד H5708 "menstruatie, maandverband",

Zie ook: Hygiene, Onreinheid, Vrouwen,

Menstruatie, ook wel ongesteldheid genoemd, is de periode van gemiddeld enkele dagen tot een week tijdens de menstruatiecyclus waarbij een vruchtbare vrouw bloed en slijm verliest via haar vagina.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel wordt verschillende malen gesproken over ongesteld zijn, zo gebruikte Rachel het als een excuus om niet te hoeven op te staan voor haar vader (Gen. 31:35). Terwijl dit mogelijk ook de reden was waarom Bathseba zich waste (2 Sam. 11:4).

Volgens Lev. 18:19 moest een vrouw zich afzonderen als ze ongesteld was, dit had waarschijnlijk als reden omdat de hygiëne in die tijd net erg groot was en de kans op ziekteverspreiding werd verkleind.

Maandverband

In Jesaja 64:6 wordt gesproken over een "bezoedeld kleed" (HSV), of meer omschrijvend "het kleed van een menstruerende vrouw" (NBV) en waarmee de voorloper van het maandverband wordt bedoeld, of een stuk stof dat tijdens de menstruatie wordt gebruikt om haar staat van reinheid te bepalen (E. Klein, p. 464).


Terminologie

In de Bijbel wordt geen specifiek woord gebruikt voor menstruatie, Rachel noemt het דֶ֥רֶךְ נָשִׁ֖ים לִ֑י "de weg die vrouwen gaan" (Gen. 31:35). In de Mozaïsche wetgeving wordt het meer algemeen טֻמְאָה H2932 "onreinigheid" genoemd.

In het Ivriet וֶֽסֶת weset (cf. Aram. וֶסְתָּא) genoemd (E. Klein, p. 191; J. Pimentel, p. 139).


Beschrijving

De menstruatie is dat gedeelte van de menstruatiecyclus waarin de verdikte wand van de baarmoeder, het endometrium, dat klaargemaakt was om een embryo op te vangen, wordt opgeruimd om voor de volgende ovulatie opnieuw te kunnen worden opgebouwd. De menstruatie uit zich als een bloeding die bij de meeste vrouwen twee tot tien dagen duurt. De tweede dag is het bloedverlies meestal het sterkst. Gemiddeld verliest een vrouw tijdens een menstruatie ongeveer 50 milliliter bloed. Het bloed stolt niet doordat het endometrium een enzym met de naam plasmine bevat dat de actie van de bloedplaatjes tegen gaat.


Jodendom

Niddah (Hebreeuws נִדָּה H5079) beschrijft in het traditionele Jodendom een vrouw tijdens de menstruatie, of een vrouw die heeft gemenstrueerd en nog niet heeft voldaan aan het bijbehorende vereiste ritueel van onderdompeling in een mikveh.


Aangemaakt 11 oktober 2008, laatst bijgewerkt 31 juli 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!