Wijngaard
ἀμπελών G290 "wijngaard", כֶּרֶם H3754 "wijnberg, Abel Keramim, wijnstokken, wijnberg(en), wijngaard, olijfgaarden, Abel-keramim",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Wijn / most, Wijnstok,

Een wijngaard is een met druivenplanten, ook wel druivenstokken of wingerds genoemd, door wijnboeren in cultuur gebracht stuk landbouwgrond ten behoeve van wijnbouw. De druiven die aan deze planten groeien worden vaak gebruikt voor de productie van wijn. Druiven worden ook wel direct ter consumptie aangeboden als tafeldruiven, verwerkt tot rozijnen of geperst tot alcoholvrij sap.

Inhoud

Bijbel

In Markus 12:1 lezen we een schitterende beschrijving hoe een wijngaard werd aangelegd: En Hij begon tot hen te spreken in gelijkenissen: Iemand plantte een wijngaard, zette er een omheining omheen, groef een wijnpersbak en bouwde een toren, en hij verhuurde hem aan landbouwers en ging naar het buitenland. (HSV)

Want het is wel iets meer dan het planten van een paar wijnstokken die geleid moeten worden aan palen. Als eerste werden om wijngaarden heggen, gemaakt van Hennastruiken (Hoogl. 1:14), geplant om ze te beschermen tegen winderosie, daarnaast had het ook als voordeel dat de kwetsbare en waardevolle oogst werd beschermd tegen hongerige dieren (zoals de vossen, cf. Hoogl. 2:15). Daarnaast hadden deze struiken ook als voordeel dat ze als bijproduct voor de parfumerie kon dienen.

Nu was zo’n heg niet voldoende, vandaar dat er ook een wachttoren werd neergezet, waarop men toezicht kon houden of er geen ongedierte was en om eventuele dieven tegen te houden. Dit kon een eenvoudige houten stellage zijn, maar vaak werd deze ook gebouwd van de stenen die ze van het land af hadden gemaakt en zo een echte stenen toren was met daarop een gebouwtje met een dak tegen de felle zon.

Omdat tijdens het vervoer van druiven naar een andere locatie deze beurs konden worden en een hoop vocht verloren kon gaan, was het logisch om de wijnpers zo dicht mogelijk in de buurt van een wijngaard aan te leggen. Zo lagen deze wijnpersen in Avdat op slechts een halve kilometer afstand van de wijngaarden. Zie hier voor een beschrijving van hoe zo’n wijnpers functioneerde en de wijn werd geproduceerd.

Het verhuren van wijngaarden was, eenmaal aangelegd, zeer lucratief. In Jes. 7:23 lezen we dat een wijnrank een shekel kost, gaf deze eenmaal opbrengst dan kon die in een paar jaar terugverdiend worden (Hoogl. 8:11), temeer daar soms wel tot 80% van de opbrengst aan de eigenaar moest worden gegeven en de huurders zelfs de overige 20% behielden (Hoogl. 8:12).


Wijngaarden in de woestijn


Wijngaard in de woestijn (Avdat) Copyrighted

In de Negev zijn door de eeuwen heen verschillende wijngaarden geweest, zo was er in Avdat vroeger een grote wijncultuur. De laatste jaren is op dezelfde plek deze cultuur nieuw leven ingeblazen en gebruikt men nog steeds dezelfde technieken van irrigatie als vroeger.


Koop nu