Schoenen
ὑπόδημα G5266 "schoen", מִנְעָל H4515 "shoe", נַעַל H5275 "schoen, shoelatchet +, dryshod",

Zie ook: Beeldbank, Kleding,

Schoenen zijn schoeisel welke aan de voeten worden gedragen.

Inhoud

Bijbel

Oude Testament

Werpen van schoenen

In de Psalmen komen we de vreemde opmerking tegen dat Moab is mijn waspot; op Edom zal ik mijn schoen werpen! (Ps 60:10; 108:10). Sommigen gaan er vanuit dat het een symbool is voor het in bezit nemen van het land, men verwijst dan naar het feit dat dit gebruik bij Abessinische koningen is geconstateerd. In dit Bijbel komen we dit tegen in Ruth (4:7), waar men een schoen uittrekt en geeft aan de ander als symbool van eigendoms-overdracht (niet van de schoen maar van een stuk land).

Anderen denken meer praktisch en stellen dat Moab een bekken is voor het wassen van zijn voeten, en de uitgetrokken (vuile) schoenen worden dan naar Edom geworpen. In dit geval moet het als een belediging worden opgevat.

Nieuwe Testament

Soldatenschoenen

De Romeinse soldatenschoenen (Caligae) hadden aan de onderkant allerlei ijzeren uitsteeksels (clavi) zodat de soldaat een betere grip had op de ondergrond, zodat hij tijdens een gevecht niet kon uitglijden. Niet voor niets maakt Paulus in Ef 6:15 de vergelijking dat het evangelie van de vrede voor dezelfde vastigheid zorgt als zo'n soldatenschoen.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!