De Ammonieten (Hebreeuws עַמּוֹן H5983) waren een Semitisch volk die ten oosten van de Jordaan woonden.
Niet te verwarren met de gelijknamige fossielen van uitgestorven inktvissen en die genoemd zijn naar de Egyptische afgod Amon.
Volgens het Oude Testament ontstonden de Ammonieten en de Moabieten uit een incestueuze relatie tussen Lot en zijn twee dochters na hun vlucht uit Sodom, waarbij de Ammonieten afstammelingen waren van Ben-Ammi (Gen. 19:38). Beide volken spraken een taal nauw verwant aan het Hebreeuws. Huwelijken tussen Israëlieten en Moabieten (Ruth 4:13ev.) en Israëlieten en Ammonieten (2 Kron. 12:13; 24:26) geven aan dat er geen problemen waren met de communicatie tussen deze groepen.
De Ammonieten waren een Semitisch volk. Volgens Richteren 11:13 lag het land van de "kinderen van Ammon ... van de Arnon af tot aan de Jabbok, en tot aan de Jordaan;" De oostelijke grens was de woestijn. De benaming "kinderen van..." wijst op de clan structuur van de Ammonitische gemeenschap.
Het was het meest noordelijke van de drie ijzertijd staten ten oosten van de Jordaan, de anderen waren Moab en Edom. De hoofdstad was Rabbah Ammon, het huidige Jordaanse Amman. Het hoogtepunt van de Ammonitische beschaving duurde ongeveer zeven eeuwen, van de 13de eeuw tot de 6de eeuw v.C.
De Ammonieten voerden veel oorlogen met de Israëlieten en in de 10de eeuw leden ze een grote nederlaag tegen koning David, die hen in werkkampen stopte. Na de val van het koninkrijk Israël in 721 v.C. vestigden de Ammonieten zich langs de oostkant van de Jordaan.
Toen de Macedonische veroveraar Alexander de Grote na 334 v.C. de Perzen had verslagen, kreeg hij ook Ammon in zijn bezit, later was het onderdeel van het Ptolemeïsche Rijk. In de derde eeuw werd Ammon hernoemd naar Philadelphia (naar de koning Ptolemaus II Philadelphus, 282-246 v.C.). De belangrijkste Ammonitische familie was die van de Tobiaden.
Aan het begin van onze jaartelling was hun gebied volledig opgegaan in het Romeinse Rijk en kort daarna is het Ammonitische volk opgegaan in de Arabische stammen die er zich kwamen vestigen.
Aangemaakt 16 januari 2009, laatst gewijzigd 8 augustus 2022