Kruis
σταυρός G4716 "kruis, paal (puntige)", σταυρόω G4717 "kruisigen, palissaderen, staken in de grond drijven",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Kruisiging,

Martelwerktuig om mensen te doden, met name bekend onder de Romeinen.

Inhoud

Christendom

In de oude catacomben van Rome wordt het kruis al regelmatig gezien. De oudsten zijn van de 1ste eeuw soms gecombineerd met een anker of vijgenboom of naast een Ichthus, na de 3de eeuw zien we dat ze zeer veelvuldig voorkomen en als een vierkant kruis uitzien. Ook in Israël is het symbool gevonden op graven van christenen uit de 1ste eeuw, waaronder het kruis.

Ook in sommige manuscripten zien we bijvoorbeeld het zogeheten staurogram , een samengesteld teken van de Griekse letter τ tau en ρ rho, welke een kruis voorstelt (bv. Mat. 26:2 p45, 10x in Joh. 19 p66Luk. 14:27 p75).


Folklore

Het IHS-symbool, ook wel Christogram genoemd, is een afkorting van ΙΗΣ en afgeleid van ΙΗΣΟΥΣ ιησυς (iēsus, "Jezus"), varianten hierop zijn IX, XPO, XPS, XPI, XPO, XPM met veelal een kruis erin verwerkt. Het was oa. verwerkt in een van de militaire standaards van keizer Constantijn. Sommige, met name Evangelische christenen, stellen dat de initialen IHS staan voor "Isis, Horus en Seb" en zijn gerelateerd aan de Egyptische zonaanbidding, maar dit is een valse claim die nog nooit door solide bewijsmateriaal is gestaafd (SymbolDictionary, lemma IHS).


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!