Balsemen, Mummificeren
חָנַט H2590 "balsemen, voortbrengen , laten zwellen",

Zie ook: Beeldbank, Begrafenis,

Het mummificeren bestaat uit het conserveren van de huid en organen van de overledene. Een praktijk die onder andere in Egypte werd toegepast.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel komen we op een tweetal plekken tegen dat iemand na zijn sterven wordt gebalsemd. Beide keren speelt dit zich af in Egypte. De eerste van wie het wordt verteld is Jakob die op latere leeftijd naar zijn zoon Jozef in Egypte trok en daar stierf (Gen. 50:2-3), de andere is Jozef zelf (Gen. 50: 26).


Egypte

De Egyptenaren waren dan ook zeer bedreven in het balsemen van lichamen, het was zelfs een apart vak. Het balsemen zelf duurde lange tijd (soms meer dan 40 dagen, cf. Gen 50:3) in een Per Nefer, Egyptisch voor 'Mooi Huis' en dat stonk enorm vandaar dat de ambachtslieden hun eigen dorpen hadden. Hieronder een tweetal foto's, de eerste van een kind welke gebalsemd is en de tweede een bijbehorende kist. Beiden kunt u bewonderen in het museum in Leiden.

Het lichaam werd op een niet massieve houten tafel gelegd, daar dit makkelijker was als ze de windsels om het lichaam moesten doen. Via een snee in de linkerzij werden alle interne organen verwijderd. De holten werden gewassen en gevuld met natron, hierna werd ook het lichaam zelf geheel in natron begraven. Organen als de darmen, de longen, de lever en de maag werden gewassen in palmwijn en afzonderlijk bewaard in canopen (kruiken) en werden mee begraven en waren vaak uitbundig versierd. Beroemd zijn de canopen van Toetanchamon. Het hart moest in het lichaam blijven zitten; dat was nodig bij de ceremonie van het wegen van het hart. Het stoffelijk overschot bleef 30 dagen of langer in natron gelegd zodat het lichaam uitdroogde. Tot slot werd het lichaam in linnen doeken gewikkeld. Voor het lichaam begraven werd, werd het vaak nog versierd met sieraden en werden er zaden of vruchten meegegeven, vaak mee verpakt tussen het linnen. De mummie kreeg een masker, bv. het masker van Toetanchamon was van goud. Het gemummificeerde lichaam werd in een of meer sarcofagen gelegd en daarna begraven (in mastaba, piramide of rotsgraf).


Nederland

In de grafkelder van de Nicolaaskerk te Wieuwerd liggen diverse natuurlijk gemummificeerde lichamen (mummiekelder.nl; Wikipedia, Wieuwerd). Een oorzaak van de mummificatie is tot op heden nog niet gevonden.


Aangemaakt 27 maart 2009


Koop nu