Bier
σίκερα G4608 "sterke drank, bier", שֵׁכָר H7941 "sterke drank, bier, dronkaard",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Alcohol drinken, Drank, Drinken,

Bier (Hebreeuws שֵׁכָר H7941, Grieks σίκερα G4608) is een gefermenteerde drank gemaakt met water, mout en plantendelen (of extracten daarvan) die instaan voor de smaak en/of de bewaring van het bier (bijvoorbeeld kruiden en/of hop).

Inhoud

Bijbel

Bier wordt in de meeste Bijbelvertalingen gewoonlijk vertaald met sterke drank, alleen de Bijbel in Gewone Taal heeft bier. Dat het om bier gaat, blijkt uit het feit dat het woord dat zowel in de Griekse als Hebreeuwse taal af te leiden is van het Akkadisch en dat in die taal zelfs beschrijvingen zijn gevonden hoe het werd gemaakt en waaruit blijkt dat het om bier gaat.

Oude Testament

In Numeri 28:7 lezen we dat het een onderdeel is van het drankoffer, terwijl van Nazireeërs wordt gezegd dat dit het niet mochten drinken (Num. 6:3; Richt. 13:7). Hoewel het drinken van bier niet wordt afgewezen (Deut. 14:26), zijn er wel vele waarschuwingen voor overmatig gebruik (Psalm 69:13; Spreuken 20:1; Jesaja 5:11).

Nieuwe Testament

In het Nieuwe Testament wordt bier alleen in Lukus 1:15 genoemd en waar voor de geboorte van Johannes de Doper over hem wordt gezegd "Geen wijn en geen bier zal hij drinken en hij zal al van de moederschoot af met de Heilige Geest vervuld worden".


Terminologie

In het Grieks σίκερα G4608, in het Hebreeuwse שֵׁכָר H7941, Aramees שכרא (sikera) beiden afgeleid van Akkadisch shikaru= gefermenteerd graan water = bier (E. Klein, p. 658).


Geschiedenis

Bier is al vele duizenden jaren bekend, een van de oudste en bekende Sumerische verhalen is de Hymne aan Ninkasi waarin een recept van bier wordt gegeven. Het drinken van bier was in de oudheid een goed alternatief voor het drinken van water. Want de alcohol doodt in de drank allerlei schadelijke bacteriën.

Bier werd dan ook gebruikt als betaalmiddel en een nuttig geneesmiddel. Arbeiders konden hun loon uitbetaald krijgen in liters bier. Wie maagklachten had, werd aangeraden bier te drinken. Bier was ook bekend als hoestdrank en laxeermiddel. Tempels in Babylonië en Assyrië hadden hun eigen bierbrouwers in dienst.

Egypte

Bier was een bekende drank in Egypte. Let op het rietje bij de afbeelding, waarmee werd voorkomen dat ook allerlei muggen en ander kleine vervuilingen werden gedronken (cf. Mat. 23:24Blinde leiders zijn jullie, die uit hun drank de muggen ziften, maar een kameel wegslikken.”).


Modern Bier

Veel moderne biermerken zijn vernoemd naar Bijbelse personages of plekken, of zijn vernoemd naar bekende theologen. De eerste groep bieren zijn veelal van kloosters welke waren genoemd naar een Bijbels persoon of een heilige en waarmee het bier automatisch de naam van het klooster kreeg. Zie de Beeldbank voor een overzicht.


Aangemaakt 16 januari 2009, laatst gewijzigd 24 juli 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!