Noach
Νῶε G3575 "Noach", נֹחַ H5146 "Noach",

Zie ook: Artikelen Blog, Ark (Noach),

Noach (Hebreeuws נֹחַ H5146; Grieks Νῶε G3575), een persoon in de Bijbel.

Inhoud

Bijbel

De zoon van Lamech. Kreeg van God de opdracht om de ark te bouwen.

Nieuwe Testament

In 2 Petrus 2:5 wordt Noach een "prediker der gerechtigheid" genoemd.


Terminologie

נח, Noach "rust" van נוח "rust plaats". Ook verklaard als verkorting van Choerritisch Nachmolei (Soemerisch Zioed-soedra 'lang leven'), een naam voorkomend in het Gilgamesj-epos (NVB, lemma Noach).


Hoax

Er zijn altijd mensen die kritisch zijn en zich afvragen waarom de naam van Noach alleen in de Bijbel voorkomt, terwijl je ook zou verwachten dat deze ook in andere zondvloed verhalen zou voorkomen.
In het Akkadisch is de naam Utanapishtim (“Hij die het leven zag”), terwijl we een bijna gelijke variant vinden in het oud-Babylonisch Utna-ishtim. Nu kunnen we met allerlei moeilijke theologische verklaringen komen, maar in Genesis 6:9 lezen we: Dit zijn de geboorten van Noach. Noach was een rechtvaardig, oprecht man in zijn geslachten. Noach wandelde met God. In het Hebreeuws is het:

אֵ֚לֶּה תֹּולְדֹ֣ת נֹ֔חַ נֹ֗חַ אִ֥ישׁ צַדִּ֛יק תָּמִ֥ים הָיָ֖ה בְּדֹֽרֹתָ֑יו אֶת־הָֽאֱלֹהִ֖ים הִֽתְהַלֶּךְ־נֹֽחַ׃

Als we nu de letters die ik rood heb weergegeven transcriberen dan krijgen we Utna-ishtim. Wat bewijst dit? Helemaal niets, als je maar lang genoeg zoekt, zoals de pseudo-wetenschappers met hun Bijbelcode, dan vind je altijd een antwoord.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!