Kwartel
שְׂלָו H7958 "kwartel, kwakkel, Coturnix coturnix",

Zie ook: Artikelen Blog, Vogels,

שְׂלַו sĕlav vogel "kwartel" (Coturnix coturnix); een vogel uit de familie der fazanten (Phasianidae) en de enige trekvogel in de orde der hoenders (Galliformes).

De Egypt. hiërogliefen volgens Gardiner (G43-G46)

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel is deze vogel vooral bekend geworden als de "kwakkels" die neerstreken in het kamp van de Israëlieten en hierdoor hen voorzagen van voedsel (Ex 16:13; Num 11:31-32; Ps 105:40). Nu is het gewoon dat deze vogels overwinteren in de Sinaï-woestijn en mogelijk dat dit een verwijzing is naar het tijdstip dat ze daar waren.


Zoölogie

Kleine schuwe en gedrongen vogel (ca. 17 centimeter en 100 tot 150 gram) met korte staart en relatief grote vleugels. Hij verbergt zich vaak en vliegt zelden op. Hij is aardekleurig en bruingestreept met een witte oogstreep. Op de rug vormen langere lengtestrepen twee duidelijke banden. Het mannetje heeft een donkerder kop dan het vrouwtje en is iets groter.


Verspreidingsgebied en trek

De kwartel is een echte trekvogel die broedt in het grootste deel van Europa (zonder Scandinavië) en in Azië. Hij verbergt zich bij voorkeur in erwten-, graan-, hooi-, klaver-, lucerne-, en onkruidvelden of weilanden.

De kwartel trekt van april tot mei en van eind augustus tot oktober. Tijdens de trek op geringe hoogte wordt tot 100km aan een stuk gevlogen. Overwinteren gebeurt voornamelijk in Afrika, maar ook in Zuid-Europa. Druk bezochte gebieden zijn de Nijldelta, de Sinaï-woestijn zuidelijke Sahara.


Geschiedenis

Voor de 20ste eeuw waren periodieke invasies en de jacht op kwartels heel gewoon. Industriële landbouw en overbejaging rond de Middellandse Zee hebben de soort echter de das omgedaan. De laatste grote invasies waren in 1947 en 1964 toen de kwartel met honderdduizenden naar Europa kwam.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!