Avdat (Plaats)

Zie ook: Beeldbank, Plaatsen,

Avdat

Avdat of Ovdat (Hebreeuws עבדת) Nabatese stad, niet voorkomend in de Bijbel, gesitueerd op een heuvel centraal in de bergen van de Negev woestijn, aan de weg van Eilat naar Berseba.

Inhoud

Geschiedenis

Avdat was een overnachtingsplek in de derde en tweede eeuw v.C. voor de vele karavanen die specerijen en andere kostbaarheden vervoerden. De stad Avdat is gesticht in de eerste eeuw voor Christus en genoemd naar de Nabateense heerser Obodas (Arabisch: Abdah عبدة), die vereerd werd als god en ook in deze stad begraven zou zijn. Voor het einde van de eerste eeuw v.C. werd een tempelplatform (acropolis) aangelegd aan de westelijke zijde van het plateau waarop de stad ligt. Recente opgravingen geven aan dat de stad continu bewoond is geweest bij de Nabateërs vanaf deze tijd tot de verwoesting in de zevende eeuw n.C. door de Arabieren. 

Na de verovering door de Romeinen in 106 n.C. kwam er meer nadruk te liggen op de productie van wijn. Tenminste vijf wijnpersen uit de Byzantijnse periode zijn hier gevonden.

Eind derde eeuw, begin vierde eeuw n.C. werd aan de noordzijde van het plateau een Romeins legerkamp gebouwd (100x100 meter). In deze periode werd ook een badhuis gebouwd, het water werd door een 70 meter lange tunnel aangevoerd.

De latere stad werd ommuurd en in de vijfde en zesde eeuw, onder Byzantijns bestuur, werden een citadel, een klooster en twee kerken gebouwd bovenop de restanten van de acropolis van Avdat. De belangrijkste bezienswaardigheid is de kerk van de Heilige Theodoor die uit deze tijd stamt.


Graven

We vinden hier ook een aantal grafstenen uit het Byzantijnse tijdperk. Het interessante is dat ze van marmer zijn wat in de Negev niet voorkomt, deze graven moeten dan ook van belangrijke mensen zijn geweest die de stenen helemaal uit het oude Italië hebben laten overkomen.


Vertaling van de foto linksboven:

ezeesen ho makarios Germanos Alexandrou etee iz (=17) kai meenas z (=7) kai eteleuteesen agamos en meeni diouth? indis? id (=14) etous ume (=445):

de zalige Gemanos, (zoon) van Alexandros, heeft 17 jaar en 7 maanden geleefd en hij is ongetrouwd gestorven in de maand ??? van het jaar 445.

Vertaling van de foto rechtsboven:

anepaee ho makarios Zacharias Grasinou en meeni panemou dekateei in ? id (=14) (h)eemera kuriakee (h)ooran triteen tees nuktos katetethee de entautha tee tritee tou sambatos (h)ooran ogdoeen panemoo doodeka teei ndid tous kata elous i uos (=476) ke (=25) anapauson teen psucheen autou meta toon (h)agioon sou ameen

de zalige Zacharias (zoon) van Grasinos is gestorven in de tiende maand van Panemos, veertien, op de dag des Heren, op het derde uur van de nacht, en hij is hier begraven op de derde dag van de week, op het achtste uur van Panemos, 12 ???, 476, 25, om zijn ziel te laten rusten samen met uw heiligen. amen

Vertaling van de foto rechts:

anepaee Zacharias Iooannou etoon k (= 20) en m(h) choiak k (=20) gind e e t(s) ul(s) etaphee de en too marturioo tou ag(s) Theodoorou:

Zacharias, (zoon) van Johannes, is overleden (?) op de leeftijd van 20 jaar in ??? en hij is begraven op het getuigenis van de (heilige?) Theodorus.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!