Gamla (plaats)

Zie ook: Plaatsen,

Plaats in het noorden van Israël op de Golan hoogte

Inhoud

Bekend als het "Masada van het Noorden" is Gamla het meest bekend om zijn sterke verdediging tegen de Romeinen in de Joodse Opstand in 66 n.C.. De plek is aan alle kanten begrensd door diepe wadi's van de Golanhoogte en is slechts benaderbaar door een voetpad vanuit het noordoosten. De vroegste nederzetting werd in de Vroege Bronstijd en de plek werd herbewoond door ballingen die tergkeerden uit Babylon. Herodes de Grote liet hier Joden vestigen om zo zijn grenssteden te bevolken.

De natuurlijke bescherming van Gamla betekende dat alleen de oostelijke kant beschermd hoefde te worden tegen indringers. In 66 n.C., versterkten Joodse opstandelingen deze muur voordat de Romeinen door Galilea er naartoe trokken. Eerder leidde de stichter van de Zeloten, Judas van Gamla, een opstand in 6 n.C., Gamaliël verwijst hiernaar in het proces tegen de apostelen als één van de vele mislukte pogingen tot opstand (Hand. 5:37).

De Romeinse generaal Vespasianus viel de stad aan met drie Romeinse legioenen en met veel zwaar wapengeschut zoals de ballista. Na een maand, veroverden ze de verdedigingswerken van de stad. Maar de mannen van Gamla doodden veel van de aanvallers en de Romeinen trokken zich terug. Een paar dagen later werd een tweede doorbraak gemaakt en namen de Romeinen de stad in. Josephus beschrijft dat de Romeinse overwinning 9000 joodse levens kosten.


Geschiedenis en Archeologische opgravingen

Synagoge

De synagoge was het enige grote bouwwerk van de stad. Het gebouw werd door Gutman in 1976 opgegraven en ligt aan de noordoostelijke rand van de stad, de rechthoekige structuur meet 25,5 x 17 meter aan de buitenkant en de lengte is afgestemd op een noordoost naar zuidwest-as (richting Jeruzalem). De inrichting van de zaal, met zijn vier rijen banken en tussenliggende kolommen, is kenmerkend voor de Galileeër-type synagoge, waarvan we voorbeelden van zowel vóór als na 70 n.C. kennen. Er zijn voorbeelden gevonden van de heilige Joodse kunst (een rozet met begeleidende handpalmen) en er is een mikveh (ritueel bad).


Dolmen

In de buurt van Gamla zijn verschillende honderden dolmen (prehistorische megalithische graven) gevonden, die werden opgericht in de vroege periode van Midden Bronstijd (ongeveer 3000 v. C.) De graven kunnen zijn geweest van zwervende stammen, die hun doden begroeven in het centrum van heilige plaatsen.

Nu zijn op de Golan hoogte meer van dit soort oude bouwwerken te vinden en één van de mooiste is de archeologische site Rogem Hiri () en wordt wel geïdentificeerd als de tombe van Og, ook wel bekend onder de naam Gilgal Refaim. Zeer waarschijnlijk diende deze constructie, vele eeuwen eerder gebouwd dan koning Og, voor astronomische doeleinden. De tombe in het midden is volgens sommigen van een iets latere datum. Of er een relatie is tussen dit bouwwerk en de bedstede van Og (Deut. 3:11) weten we niet, in ieder geval blijkt dat de Golan Hoogte al zeer lang bewoond is geweest.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!