Salie

Zie ook: Artikelen Blog, Planten / Flora,

Bijbel

De salie komt niet in de Bijbel voor. De מרוות יהודה wilde Judeese salie (Salvia judaica) is echter wel een inheemse plant in Israël. Deze plant werd gebruikt als keukenkruid en als geneesmiddel en heeft een bloeiwijze die veel gelijkenis heeft met de zevenarmige kandelaar. Sommige wetenschappers denken dat van deze salie het ontwerp voor de menorah is afgeleid. De menorah was de grote kandelaar van puur goud, die Mozes maakte tijdens de bouw van de tabernakel, geheel volgens de instructies die God hem gaf (Ex. 25: 9). Of het ontwerp van de menora inderdaad van de bloeiwijze van de salie is afgeleid, is niet Bijbels te onderbouwen. God instrueerde Mozes om de kandelaar te bouwen zoals dat beschreven wordt in Exodus. 25: 31-40.

Inhoud

Terminologie

Salie is afgeleid van het Latijnse Salvare wat heelmaken betekend.


Botanie

Taxonomische indeling
 • Rijk: Plantae (Planten)
  • Superdivisie: Spermatophyta
   • Divisie: Angiospermae
    • Klasse: Dicotyledoneae
     • Familie: Labiatae (Lamiaceae)

De Salvia judaica is een plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en wordt tegenwoordig wel tot de munt-familie gerekend.


Verspreidingsgebied

De Salvia judaica komt in het noorden en midden van Israël voor.


Geschiedenis

Het gebruik van salie als kruid stamt uit het Middellandse Zeegebied. Sinds de Middeleeuwen worden de planten ook in Midden- en West-Europa gekweekt.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!