Ruimtevaart

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Moderne technologiën,

Onder ruimtevaart verstaan we alle activiteiten die door mensen ondernomen of veroorzaakt wordt in de ruimte.

In de Bijbel wordt ruimtevaart niet vermeld, omdat deze pas in de 20ste eeuw tot ontwikkeling kwam.

Inhoud

Geschiedenis

Ovidius beschrijft in de mythe van Icarus dat diens zoon Daedalus te dicht bij de zon vliegt (Metamorphoses viii. 183–235) en is een van de eerste beschrijvingen die doet denken aan ruimtevaart. In ~160 n.C. schreef de Griek Lucianus van Samosate Ἀληθεὶς Ἱστορίαι Aletheis Historiai, "Waarachtige verhalen" met daarin de dialoog Ἰκαρομένιππος Ikaromenippos "De Luchtreis" waarin wordt beschreven hoe een schip in een zware storm door de wind de lucht in wordt geblazen en uiteindelijk op de maan terechtkomt.

Eeuwen later in 1865 schrijft Jules Verne zijn boek De la terre à la lune (Van de aarde naar de maan), waarin hij nauwkeurig omschrijft hoe de reizigers in een grote holle kogel door een gigantisch kanon wordt afgeschoten en naar de maan reizen.

In 1895 komt de Russische wetenschapper Konstantin Tsiolkovski met een idee om een raket te bouwen die op vloeibare brandstof werkt. In zijn raketvergelijkinggeeft hij een formule waarin een link wordt gelegd tussen de raketsnelheid, de massa van de raket en de snelheid van het gas in de raketbuis aan het einde van de staart van de raket. Het is door zijn theorieën dat ruimtevaart realiseerbaar is geworden, om die reden wordt Tsiolkovsky vaak "de vader van de ruimtevaart" genoemd. Toch duurt het nog tot 1 november 1923 voordat Robert Goddart zijn eerste raketmotor heeft ontwikkeld, en pas op 16 maart 1925 weet hij de eerste raket af te vuren (die een hoogte haalde van 12,5 meter).

Het eerste door de mens gemaakte projectiel dat de ruimte bereikte (een hoogte van 80,5 kilometer) was een Duitse V-2-raket, tijdens een testvlucht in juni 1944.


Interkosmos

Interkosmos is de naam van een Russisch ruimtevaartprogramma en van een tentoonstelling die in 1986 in de Efteling (Kaatsheuvel, Nederland) werd gehouden. Een fotocollage van deze tentoonstelling is hier te vinden.

Israël

In 2019 stuurde SpaceIL een satelliet naar de maan, op 11 april waren er problemen met de hoofdmotor in de laatste minuten tijdens de landing en werd het contact verloren en crashte de satelliet. Israël is het 7de land dat een satelliet om de Maan liet gaan en het 4de land dat een poging deed om een satelliet op de Maan te zetten. De landing was live te bekijken en is hier terug te zien.Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!