Hula vallei
מֵרוֹם H4792 "Merom",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Merom, Plaatsen,

Hula vallei

Hula vallei (עמק החולה‎, Emek HaHula, afgeleid van het Aram. Hulata of Ulata). Moerasachtig gebied in het noorden van Israël, welke in de Bijbel Merom wordt genoemd. Het is een belangrijke rustplaats voor de migrerende trekvogels (gem. trekken 500.000.000 vogels per jaar hierlangs). Tot de jaren 50 van de vorige eeuw was het een broedplaats voor malaria.

Het vele water is afkomstig van bronnen zoals Ein Tina en de Jachula, en rivieren zoals de Dan, Snir, Hermon en de Jordaan.

Inhoud

Geschiedenis

In de 14de eeuw v.C. werd het meer Samchuna genoemd door de Egyptenaren. Fl. Josephus noemde het meer Semechonitis, terwijl in de Talmoed het als Yam Sumchi, zee van Sumchi, wordt aangeduid.

Tijdens de kruistochten viel het leger van koning Baldwin III van Jeruzalem in juni 1157 in een hinderlaag van Nur ad-Din Zangi, de emir van Aleppo en Damascus. Slechts enkelen wisten te vluchten naar een kasteel in de buurt van Safad, terwijl de rest genadeloos werden afgeslacht. (Robinson, Edward & Smith, Eli. Biblical Researches in Palestine and the Adjacent Regions. J. Murray, (1856) p. 426; Smail, R. C. Crusading Warfare 1097-1193. New York: Barnes & Noble Books, (1956) p. 124-133)

Dr. Mer, deed hier in de jaren ’30 onderzoek naar malaria. Tot halverwege de jaren 50 van de 20ste eeuw waren grote delen van het gebied bedekt met het Hula meer en aangrenzende moerasgebieden. Daarna begon men met de drooglegging van de moerassen waardoor veel vruchtbare landbouwgebieden vrijkwamen. Het centrale deel werd omgevormd tot een beschermd natuurreservaat.


Bijgewerkt op 18 november 2018.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!