Aantekeningen bij de Bijbel
Vragen, overdenkingen en achtergronden over de Bijbel,
welke resulteren in allerlei aantekeningen.
De Mishnah (Hebreeuws מִשְׁנָה) is een verzameling van uitspraken van wetsgeleerden betreffende de tradities van het Joodse volk. Eerste redactie op het Oude Testament door de Joden, werd in eerste instantie mondeling overgeleverd.
Structuur
- זרעים Zeraim ("zaden"), voorschriften inzake akkerbouw (11 tractaten).
- מועד Moed ("jaargetijden"), Voorschriften aangaande de bijzondere dagen in het joodse jaar (12 tractaten).
- נשים Nashim ("vrouwen"), Huwelijksrecht aangaande huwelijk en echtscheiding (7 tractaten).
- נזיקין Nezikin ("schades"), Crimineel en civielrecht aangaande schade, letsel en belediging (10 tractaten).
- קדשים Kodashim ("heilige zaken"), Offerwetten en al wat met de Tempeldienst in verband staat (11 tractaten).
- טהרות Tohorot ("reinheid"), bepalingen over persoonlijke en godsdienstige reinheid (12 tractaten).
זרעים Zeraim ("zaden")
Betreft voorschriften inzake akkerbouw. Bestaat uit de volgende tractaten:
- ברכות Berakhot ("lofzeggingen"); handelt over regels omtrent de (dagelijkse) gebeden en de lofzeggingen.
- פֵּאָה Pe'ah ("hoek"); bevat voorschriften inzake de verplichting een hoek over te laten bij het oogsten ten behoeve van de armen en verwante voorschriften.
- דמאי Demai ("twijfelachtig"); bevat regels voor vruchten waarvan men niet zeker is, of de verplichte heffingen ervan zijn afgenomen.
- כלאים Kil'ayim ("mengsels"); behandelt voorschriften inzake verboden vermengingen en kruisingen van gewassen, dieren, wol met linnen en kledingstukken (cf. Lev. 19:19 en Deut. 22:9-11).
- שביעית Shevi'it ("het zevende jaar"); bevat regels inzake de verplichting het land braak te laten liggen en de verplichting schulden kwijt te schelden (cf. Ex. 23:11, Lev. 25:1 vv. en Deut. 15:1ev).
- תרומות Terumot ("heffingen"); behandelt de heffingen die men verplicht was aan de kohaniem ("priesters") af te staan (Num. 18:8ev. en Deut. 18:4).
- מעשרות Ma'aserot ("tienden"); bevat regels inzake het afzonderen van tienden van de vruchten ten behoeve van de Levieten, zoals dit in Num. 18:21ev. staat beschreven.
- מעשר שני Ma'aser Sheni ("tweede tiende"); behandelt het afzonderen van tienden van de landbouwproducten om deze naar Jeruzalem te krijgen (cf. Deut. 14:22ev.).
- חלה Hallah ("deeg"); behandelt de regels inzake het deel dat men als offer van het deeg moest afzonderen (Num. 15:18ev.).
- ערלה Orlah ("eerste vruchten"); behandelt welke vruchten van vruchtbomen in de eerste drie jaar niet gegeten mag worden (cf. Lev. 19:23-25).
- ביכורים Bikkurim ("eerstelingen"); behandelt de regels over het voorschrift uit de Thora, de eerstelingen naar Jeruzalem te brengen en over het uitspreken daarbij van de voorgeschreven formule (cf. Deut. 26:1ev.).
מועד Moed ("jaargetijden")
→ Moed
Voorschriften aangaande de bijzondere dagen in het joodse jaar, bestaat uit 12 traktaten:
- Sabbat: of Shabbath (שבת) ("Sabbat") behandelt de 39 verboden van "werk" op de Sjabbat. 24 hoofdstukken.
- Eruvin: (ערובין) ("Mengsels") handelt over de Eruv of Sabbat-gebonden - een categorie van constructies/afbakeningen die de domeinen van de Shabbat wijzigen voor dragen en reizen. 10 hoofdstukken.
- Pesahim: (פסחים) ("Pesach-feesten") handelt over de voorschriften betreffende het Pesach en het pascha-offer. 10 hoofdstukken.
- Shekalim: (שקלים) ("Shekels") handelt over de inzameling van de halve sjekel en over de uitgaven en uitgaven van de Tempel. 8 hoofdstukken
- Yoma: (יומא) ("De Dag"); ook wel "Kippoeriem" of "Yom ha-Kippoeriem" ("Verzoendag") genoemd; handelt over de voorschriften Yom Kippur, vooral de ceremonie door de Kohen Gadol. 8 hoofdstukken.
- Sukkah: (סוכה) ("Cabine"); handelt over het feest van Sukkoth (het Loofhuttenfeest) en de Sukkah zelf. Gaat ook over de Vier Soorten (Lulav, Etrog, Hadass, Aravah - Palmtak, Citroen, Mirte, Wilg) die worden gezwaaid op Sukkoth. 5 hoofdstukken.
- Beitza: (ביצה) ("Ei"); (Zo genoemd naar het eerste woord, maar oorspronkelijk, naar zijn onderwerp, Yom Tov - "Feestdagen" genoemd) behandelt voornamelijk de regels die op Yom Tov in acht genomen moeten worden. 5 hoofdstukken.
- Rosh Hasjanah: (ראש השנה) ("Nieuwjaar") behandelt voornamelijk de regeling van de kalender door de nieuwe maan, en de diensten van het feest van Rosh Hasjanah. 4 hoofdstukken.
- Ta'anit: (תענית) ("Vasten") behandelt vooral de speciale vastendagen in tijden van droogte of andere onvoorziene gebeurtenissen. 4 hoofdstukken.
- Megillah: (מגילה) ("Boekrol") bevat vooral voorschriften en bepalingen betreffende het lezen van de boekrol van Esther op Purim, en het lezen van andere passages uit de Thora en Neviim in de synagoge. 4 hoofdstukken.
- Mo'ed Katan: (מועד קטן) ("Klein Feest") handelt over Chol HaMoed, de tussenliggende feestdagen van Pesach en Sukkoth. 3 hoofdstukken.
- Hagigah: (חגיגה) ("Feestoffer") handelt over de drie bedevaartfeesten (Pesach, Shavoe’ot en Sukkoth) en het Bedevaartoffer dat de mensen in Jeruzalem geacht werden te brengen. 3 hoofdstukken.
נשים Nashim ("vrouwen")
Huwelijksrecht aangaande huwelijk en echtscheiding, bestaat uit 7 tractaten:
- Yevamot
- Ketubot
- Nedarim
- Nazir
- Sotah
- Gittin
- Kiddushin
נזיקין Nezikin ("schades")
Crimineel en civielrecht aangaande schade, letsel en belediging, bestaat uit 10 tractaten:
- Bava Kamma
- Bava Metzia
- Bava Batra
- Sanhedrin
- Makkot
- Shevu'ot
- Eduyot
- Avodah Zarah
- Avot
- Horayot
קדשים Kodashim ("heilige zaken")
Offerwetten en al wat met de Tempeldienst in verband staat, bestaat uit 11 tractaten:
- Zevahim
- Menahot
- Hullin
- Bekhorot
- Arakhin
- Temurah
- Keritot
- Me'ilah
- Tamid
- Middot
- Kinnim
טהרות Tohorot ("reinheid")
Bepalingen over persoonlijke en godsdienstige reinheid, bestaat uit 12 tractaten:
- Keilim
- Oholot
- Nega'im
- Parah
- Tohorot
- Mikva'ot
- Niddah
- Makhshirin
- Zavim
- Tevul Yom
- Yadayim
- Uktzim
Aangemaakt 22 oktober 2011, laatst bijgewerkt 30 augustus 2021