Venster, Raam
θυρίς G2376 "venster, raam", אֲרֻבָּה H699 "vensteren, vensters, sluis, til, schoorsteen, sluizen, venster", חַלּוֹן H2474 "traliewerk, raam, venster", צֹהַר H6672 "middag, dakvenster, raam", רְפִידָה H7507 "leuning, baldakijn, raamwerk, vloer", שֶׁמֶשׁ H8121 "sunrising +, windows, sun, east side +, ", שֶׁקֶף H8260 "window", שָׁקֻף H8261 "window, narrow lights",

Zie ook: Beeldbank, Huis,

Een venster is een opening in een muur of wand van een gebouw om licht door te laten en waar men doorheen kan kijken. Een venster kan van een raam of glas worden voorzien. In het geval van gebruik van glas spreekt men ook wel van ruit. Het raam is dan het beweegbare deel dat in een venster of kozijn is aangebracht.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel kende men nog niet het gebruik van glazen ramen en om die reden is er altijd sprake van een venster, die al dan niet is dichtgemaakt of deels afgeschermd met vlecht- of traliewerk.

De eerste keer komen we vensters tegen bij de bouw van de ark, waarbij de eerste keer het erop lijkt dat het om een soort dakvenster gaat (צֹהַר H6672 Gen. 6:16), terwijl de tweede keer duidelijk is dat het om een venster gaat die dichtgemaakt is (חַלּוֹן H2474 Gen. 8:6).


Aangemaakt 2 november 2011


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!