Akko, Ptolemais (plaats)
Πτολεμαΐς G4424 "Ptolemeus (stad), Ptolemais", עַכּוֹ H5910 "Akko, Acco",

Zie ook: Beeldbank, Plaatsen,

Hebreeuws  עכּו "Akko", Grieks Πτολεμαΐς "Ptolemais", plaats aan de Middellandse Zee ten noorden van de Karmel.

Inhoud

Bijbel

Wordt in het Oude Testament vermeld dat de stam Aser de inwoners van Akko niet verdreef (Richt. 1:31). In het Nieuwe Testament wordt de stad Ptolemais genoemd en als een van de havens die Paulus aandeed (Hand. 21:7).


Geschiedenis

Al in de Kanaänitische tijd woonden er mensen in Akko. Later vestigden er zich Feniciërs, die later door Assurbanipal werden gedeporteerd.

Griekse historici noemen de stad Ake (Ἄκη) wat "genezing" betekent. Volgens Griekse mythen zou Hercules hier kruiden gevonden hebben waarmee hij zijn wonden kon laten genezen.

Flavius Josephus noemde de stad Acre. Vlak na de verovering van Alexander de Grote werd de naam gewijzigd in Antiochia Ptolemais. Daarna werd de stad Ptolemais genoemd, waarschijnlijk naar Ptolemaeus I Soter de opvolger van Alexander, die na de dood van Alexander bij de verdeling van het rijk de (provincie) Egypte kreeg.

In 165 v.C. versloeg Simon Makkabeüs de Syrische troepen in Galilea en verdreef hen richting Ptolemais. De heerser van Syrië Demetrius II Nicator probeerde Simon om te kopen en er zo voor te zorgen dat hij hem steunde in de strijd tegen zijn rivalen voor de troon, onder meer Alexander Balas. Uiteindelijk kregen de Makkabeëen onder aanvoering van Alexander Janneüs de stad in handen, zonder zich aan een van de partijen te binden.

Koning Herodes I bouwde hier een gymnasium en ook de Romeinen bouwden de stad verder uit.

Na de definitieve verdeling van het Romeinse rijk in 395 n.C. viel Akko toe aan het Oost-Romeinse, later Byzantijnse Rijk en begon toen weer te floreren.

Haven AkkoNadat het leger van de Byzantijnse keizer Heraclius tijdens de slag bij de Jarmuk was verslagen door het islamitische leger van Khalid ibn Walid, en Jeruzalem was veroverd door de legers van kalief Omar, viel Akko in handen van het Rashidum-kalifaat. Later ging ze over in handen van de Omajjaden en de Abbasiden totdat ze werd veroverd door koning Boudewijn I van Jeruzalem in 1104, na de Eerste Kruistocht. Akko was voor de kruisvaarders de belangrijkste havenstad van het Heilige Land.

In 1187 werd de stad veroverd door de moslimleider Saladin en in 1189 probeerde koning Guy van Lusignan, koning van Jeruzalem, de stad te heroveren. De belegering was nog bezig toen de troepen van de Derde Kruistocht het land bereikten en het was uiteindelijk Richard Leeuwenhart die de stad in 1191 na het beleg van Akko wist in te nemen. Kruisvaardersburcht, AkkoOmdat de stad Jeruzalem in handen van de moslims was en niet heroverd kon worden, werd Akko hoofdstad van het koninkrijk Jeruzalem onder de naam Saint Jean d'Acre. De kruisvaarders lieten veel bouwwerken na en versterkten de stad. De hospitaalridders bouwden hun ziekenhuis en hadden er hun hoofdkwartier.

De stad werd het laatste bolwerk van de kruisvaarders en viel pas na een bloederige belegering in 1291 in de handen van de Mammeluken, die over Egypte heersten. De stad werd verwoest en verlaten. Om te voorkomen dat ze opnieuw door de kruisvaarders gebruikt zou worden, werden de overgebleven gebouwen opgevuld en overdekt met aarde.


Literatuur


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!