Mastiekboom
בָּכָא H1056 "balsemstruiken , moerbezienbomen, dal van Baca", בָּכָא H1057 "balsemstruiken , moerbezienbomen, Moerbeiboom",

Zie ook: Planten / Flora, Terebint,

De mastiekboom (Pistacia lentiscus) is een boom uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae). De soort behoort tot hetzelfde geslacht als de pistacheboom (Pistacia vera).

Inhoud

Bijbel

Met de moerbeiboom (NBV) in Psalm 84:7 wordt mogelijk de mastiekboom bedoeld.

'De moerbeitoppen ruischten;'
God ging voorbij;
Neen, niet voorbij, hij toefde;
Hij wist wat ik behoefde,
En sprak tot mij;

Nicolaas Beets, Dennenaalden, 1892 -1900

In 2 Samuel 5:23-24 en 1 Kronieken 14:14-15 wordt gesproken over de moerbezienboom (SV), andere vertalingen geven de moerbeiboom (NV), balsemstruiken (NBG, WV) of een pijnboom (Leidse Vert.). De letterlijke betekenis is "wenende bomen, tranenstruik" waarschijnlijk wordt hiermee de mastix terebint (Pistacia terebinthus of correcter Pistacia lentiscus) bedoelt, waarvan het melkachtig sap de boom "huilend" verlaat.

Als het gaat waaien dan klapperen de takken vaak tegen elkaar welke dan lijken op het geluid van een geluid van treden/voetstappen, "van marcherende voeten", vandaar dat de Willibrord Vertaling zo mooi vertaald: "Zodra u in de toppen van de balsemstruiken het geluid van voetstappen hoort".


Terminologie

בָּכָא H1056 van בָּכָה H01058 "huilen, wenen".


Botanie

Het is een kleine, altijd groenblijvende, boom die tot 8 m hoog kan worden. De bladeren zijn donkergroen, leerachtig en hebben een lengte van maximaal 5 cm. De bladeren zijn oneven geveerd. De plant is eenslachtig. De mannelijke bloemen hebben rode helmknoppen, de vrouwelijke bloemen zijn bruin. De ronde vruchten zijn aanvankelijk rood, maar worden later zwart.

Verspreidingsgebied

De boom komt in het hele Middellandse Zeegebied voor.


Aangemaakt 16 mei 2017


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!