Jona (profeet)
Ἰωνᾶς G2495 "Jona, Jonas", יוֹנָה H3124 "Jona",

Zie ook: Beeldbank, Jona (boek), Jona (vis),

Jona of Jonas (Hebreeuws יוֹנָה H03124, Grieks Ἰωνᾶς G02495) is een profeet in het Oude Testament. Een profeet, de enige die een boodschap buiten Israël moest brengen. Aan hem wordt traditioneel het gelijknamige boek Jona uit de Bijbel toegeschreven.

Inhoud

Bijbel

Wordt geïdentificeerd met de Jona, den zoon van Amitthai, den profeet, die van Gath-hefer uit 2 Kon. 24:25 (cf. Jona 1:1) en profeteerde gedurende de regering van Jerobeam II (786-746 v.C.) de zoon van Joas  (801-786 v.C.).

Oude Testament

In het Bijbelboek Jona wordt zijn geschiedenis beschreven.

Nieuwe Testament

De profeet wordt in de Evangeliën genoemd als Jezus zegt dat zijn toehoorders geen ander teken krijgen dan die van Jona (Mat. 12:39-41; 16:4; Luk. 11:29-32).


Tombe van Jona

Volgens overlevering is er in Mosul (het oude Nineve) een tombe van Jona. Deze is gesitueerd op de ruïneheuvel Nabi Junus waarop het paleis van Esarhaddon (J.J. Bimson, p. 297) stond. Deze tombe is door IS in 2014 vernietigd of deels verwoest.

Het is niet de enige plek waarvan men zegt dat de profeet Jona is begraven. Andere plaatsen zijn Gath-Hepher in de buurt van Sepphoris (Israël); de moskee op de berg Nebi Yunus (bij Hebron, Israël; Discover Islamic Art); de islamitische plaats Jieh in Libanon (Islamic Holy Places); Nabi Yunus bij Apamea in Syrië (Blogspot); de plaats Giv'at Yonah’ noordelijk van Asdod (IAA).


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!