Halacha, Joodse wetgeving
הָלַךְ H1980 "wandelen",

Zie ook: Jodendom, Joodse wetten (613), Thorah,

Halacha (Hebreeuws הֲלָכָה) is het collectieve geheel van joodse religieuze wetten afgeleid van de geschreven en mondelinge Thora. Halacha is gebaseerd op Bijbelse geboden (mitswot), daaropvolgende Talmoedische en rabbijnse wet, en de gebruiken en tradities die zijn verzameld in de vele boeken zoals de Shulchan Aruch.

Inhoud

Beschrijving

Zie ook: Joodse wetten (613)

Volgens de Talmoed (Traktaat Makot) zijn er 613 mitswot in de Thora, 248 positieve ("gij zult") mitswot en 365 negatieve ("gij zult niet") mitswot, aangevuld met zeven mitswot die door de rabbijnen in het verleden zijn vastgelegd.

Ten behoeve van de heidenen die proseliet willen worden zijn er de Noachidische wetten, een reeks regels die, volgens de Talmoed, door God (Mishnah Thora, Hilkhot M'lakhim 9:1) als bindende reeks wetten voor de "kinderen Noach" – dat wil zeggen de gehele mensheid – zijn gegeven.


Etymologie

Halacha הֲלָכָה is afgeleid van הָלַךְ H1980 "wandelen" en kan beter vertaald worden met "de weg om te lopen" dan "de wet".

Sommigen denken dat Halacha verband houdt met het Akkadisch ilku "onroerendgoedbelasting" (Benjamin Brown, "Halakhah - Modern Judaism" in The Encyclopedia of the Bible and its Reception).


Aangemaakt 8 maart 2016


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!