Slachten (v.e. dier)
אִבְחָה H19 "slachten, vlees, geslacht vlee, slachtplaats", טֶבַח H2874 "slachting, bloedbad, het slachtvee slachten, slachten", שָׁחַט H7819 "doden, offeren, slachten", שְׁחִיטָה H7821 "shechita, slachten",

Zie ook: Kosher, Kashrut, Shechita,

Het slachten van dieren is "het doden van dieren door verbloeding" volgens de definitie in de Europese Richtlijn 93/119/EG inzake de bescherming van dieren bij het slachten of doden. Dit ter onderscheid van de jacht.

Inhoud

Jodendom

Kosher slachten

Shechita

Volgens de Joodse wetgeving is de slacht aan scherpe regels verbonden. Alleen goedgekeurde zoogdieren en toegestane vogels mogen volgens religieuze voorschriften door middel van de halssnede worden geslacht, om aan de eisen van kashrut te voldoen. Aas en vlees afkomstig van een nog levend dier zijn niet toegestaan. Dit noemt men shechita. Hierbij moeten de messen vlijmscherp en kaarsrecht zijn om het dier onmiddellijk te kunnen doden, waarna al het bloed, wat nog niet bij de halssnede het lichaam heeft verlaten, verwijderd wordt door het vlees veelvuldig te zouten; de consumptie van bloed is namelijk strikt verboden.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!