Judasoor

Zie ook: Beeldbank, Judas Iskariot, Paddenstoel, Pasen (flora), Planten / Flora,

Judasoor (Auricularia auricula-judae) is een zwam uit de familie Auriculariaceae.

Inhoud

Symboliek

Volgens een overlevering welke teruggaat tot eind 16de eeuw (S. Banerjee, p. 318) zou Judas zich hebben opgehangen aan een Vlier (Sambucus nigra) en niet aan de Judasboom, de bloeddruppels die op de takken vielen veranderden in een rode zwam, die sindsdien de Judasoor werd genoemd, want de zwam lijkt iets op een 'oor'. In het Engels wordt de zwam ook "Jew’s ear" genoemd (S. Banerjee, p. 318; Forward, 24 mei 2015).

In het Nederlandstalig gebied worden ze voor het eerst vanaf de 17de eeuw genoemd: "Judasoor heeft oock een tsamentreckende ende droochmakende cracht" (R. Dodonaeus, Cruydt-Boeck van R. Dodonaeus, volgens sijne laetste verbeteringe, p. 1417 a [ed. 1608]). "In de Apotheeken zyn de Judas-Ooren bekend, doch weinig in gebruik. Het Aftrekzel of Afkookzel, in Water, Azyn of Melk, wordt om te gorgelen in Keelziekten … zeer geroemd, en de Zwam zelf tegen Ontsteekingen der Oogen" (M. Houttuyn, Natuurlyke Historie II, 14, 659 [1783]).


Botanie

Judasoor (Auricularia auricula-judae) komt gedurende het hele jaar voor op zowel levende als dode bomen. De zwam heeft een voorkeur voor de Vlier (Sambucus). Het is een algemene en woekerende soort. Onder gunstige (vochtige) omstandigheden is het 2 - 6 cm grote Judasoor een satijnig donkerroze zwam, die zacht aanvoelt. Vaak treft men hem aan in de vorm van een geaderd, enigszins doorzichtig oor. Bij droogte krimpt hij in, wordt harder en donkerder (tot zwart) van kleur.

Verspreidingsgebied

De zwam komt voor in geheel Nederland en België. Ook in het noorden van Israël wordt de zwam soms aangetroffen (רשימת הפטריות ללא שם עברי רשמי).


Culinair

Judasoor is eetbaar en wordt veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken. De zwam kan ook worden gedroogd en dan worden gegeten (Haas, Zeldzame paddenstoelen).


Aangemaakt op 12 februari 2018, laatst gewijzigd op 23 december 2018


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!