Dikke mensen
בָּרִיא H1277 "dik, zwaarlijvig, vet van vlees, smoutig, vetter, gemest, fris, vet", חֶלֶב H2459 "het vette, vetstukken, vetdelen, het beste, smeer, vet", עָבָה H5666 "dikker, dik", שָׁמַן H8080 "vet worden/maken",

Zie ook: Dunne mensen, Lichaam (mens), Vraatzucht,

Van Eglon weten we dat hij dik was (Richt. 3:17), zo dik dat toen Ehud hem vermoordde het zwaard helemaal in zijn buik ging (Richt. 3:22). Ook van Daniël en zijn vrienden wordt gezegd dat ze dikker waren dan de anderen toen Melzar toestond dat ze tien dagen een vegetarisch dieet volgden  (Dan. 1:15).

Dik of weldoorvoed zijn was in die tijd een teken van voorspoed in tegenstelling tot dun zijn. De leefomstandigheden in Bijbelse tijden is enigszins te vergelijken met hedendaagse derdewereldlanden, slecht en weinig voedsel, regelmatig hongersnoden. Als iemand dan toch genoeg voedsel had en daardoor dik was, hield dat in dat hij rijk en een vermogend persoon was. Dat dit niet altijd een zegen inhield blijkt uit de oordeelsprofetie over Jeschurun, een symbolische naam voor het volk Israël, waarvan werd gezegd dat die "u bent vet, u bent dik, u bent vetgemest" was (dat het hem dus goed ging) en om die reden zijn God verliet (Deut. 32:15). Het is dan ook niet voor niets dat er wordt gewaarschuwd voor vraatzucht (Fil. 3:19) wat iets anders is dan dik zijn, omdat vraatzucht een reden is om van God af te wijken.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!