Arend / Adelaar
ἀετός G105 "arend", נֶשֶׁר H5404 "arend, adelaar, vale gier",

Zie ook: Beeldbank, Dieren / Fauna, Roofvogels, Vogels,

Arenden of adelaars zijn, middelgrote tot grote roofvogels met meestal brede vleugels, stevige snavel en scherpe klauwen, welke meestal behoren tot de familie Accipitridae.

Inhoud

Bijbel

Met de נֶשֶׁר H5404 nešer wordt een roofvogel bedoeld die in veel Bijbels vertaald wordt met een arend of een gier. Om te bepalen of dit een arend of een gier moet men kijken naar de uiterlijke kenmerken die van deze vogel in de Bijbel worden gegeven. Een beschrijving vinden we in de passages Ezech. 17:3 "Een arend, die groot was, groot van vleugelen, אֶ֣רֶךְ הָאֵ֔בֶר lang van vlerken, מָלֵא֙ הַנֹּוצָ֔ה vol van vederen, אֲשֶׁר־לֹ֖ו הָֽרִקְמָ֑ה die verscheidene veren had", Ezech. 17:7 "een grote arend, groot van vleugelen en overvloedig van vederen" en Micha 1:16 "Maak u kaal en scheer u, om uw troetelkinderen; verwijd uw kaalheid, als de arend". Hierbij kunnen we onder אֶ֣רֶךְ הָאֵ֔בֶר verstaan "lange slagpennen" een kenmerk welke bij de meeste roofvogels (incl. de gieren) zichtbaar is, terwijl רִקְמָ֑ה zou kunnen slaan dat deze vogel bontgekleurd is.

Tot slot de benaming van dieren en planten in de oudheid is anders dan tegenwoordig. Maakt de huidige wetenschap onderscheid tussen de verschillende arenden en gieren, in de oudheid kan heel goed ook slechts een soortbenaming van toepassing zijn. Een נֶשֶׁר H5404 nešer kan dan ook heel goed slaan op "een grote arend", zonder specifiek in te gaan tot welke ondersoort deze behoort.

Arendsvleugelen gedragen

In Exodus 19:4 en Deuteronomium 32:11 wordt gesproken hoe het volk Israël door God op arendsvleugelen werd gedragen. Frederic Howe geeft in zijn artikel een aantal getuigenverslagen van personen die zouden hebben gezien dat een adelaar zijn jongen draagt op zijn vleugels (Frederic R. Howe, "Moses and the Eagle" in JASA 20 (March 1968): p. 22-24). De vraag is of datgene wat deze personen hebben gezien klopt, dit omdat alle ornithologen stellen dat er niet alleen geen recente en betrouwbare ooggetuigen hiervan zijn, maar ook dat het absoluut onmogelijk is dat een adelaar het gewicht van een jong op zijn vleugels kan dragen tijdens het vliegen. Dit is zowel opgemerkt door prof. Peels (H.G.L. Peels, “On the Wings of the Eagle (Dtn 32,11) – An Old Misunderstading”, in Zeitschrift für die Alttestamentliche Wissenschaft 106 (1994), p. 300), als door prof. Labuschagne (C.J. Labuschagne, Deuteronomium: Deel III (POT), (1997), p. 236).

Mogelijk hebben ze de balts van deze vogels verward met het dragen van een jong.


Aangemaakt op 18 november 2009, laatste gewijzigd op 27 november 2018


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!